КНСБ се отказа от протеста

“Подкрепа” изкарва недоволни на улицата с наслова “Болните работници не са престъпници”


КНСБ се отказа от общата протестна демонстрация срещу идеята да не се плаща първия ден от болничния. Така на улицата ще излязат само членовете на КТ “Подкрепа”. От КНСБ уверяват, че остават в протестна готовност и ще преценят какви действия да предприемат според ситуацията. Решението било взето след допитване до синдикалните структури в края на миналата седмица.
От “Подкрепа” обаче са категорични в решението си и ще изкарат недоволните на 27 ноември. Протестът ще се състои на пл. “Александър Батенберг” и ще бъде с наслов “Болните работници не са престъпници”. След това протестиращите ще се отправят към сградата на Българската търговско-промишлена палата.
“Ние твърдим, че първите 5 дни от болничния трябва да ги плати работодателят, а не НОИ”, заяви лидерът на “Подкрепа” Димитър Манолов.
От двата синдиката обявиха вчера, че започват работа във връзка с продължаващите спорове за плащането на първите три дни от болничните.
Експертите им не са съгласни и с появяващите се нови и все по-обхватни предложения на работодателските организации, в които се засягат правата на работещите.
Сформираната обща експертна работна група ще направи собствен анализ на информацията и данните по темата в НОИ, НАП и НЗОК. След това тя ще излезе със свои заключения и препоръки по достъпа до обезщетения, документацията и контрола за установяване истинността на настъпването на риска временна неработоспособност.
Засега не е насрочено заседание на тристранката, на което да се обсъждат други идеи за ограничаване на фалшивите болнични. Лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов нямат покана и от премиера.
Агенция “КРОСС” припомня, че в края на миналата седмица и работодатели заплашиха да напуснат тристранката.
Cross.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.