Кметът към активистите на БСП: Аз съм обжалвал даже заварени от мен финансови корекции по проекти на предишното ръководство, а те са плащали всички останали тихомълком

Кметът д-р Валентин Василев свика днес специална пресконференция, за да внесе яснота по повод сигнала, който от БСП-Разград са внесли в прокуратурата за наложената на Община Разград санкция за проекта в жк „Орел“.

Той нарече „некоректни“ твърденията на разградските социалисти. И че:  „Говорят за „престъпления по служба“, както и за „безстопанственост“, като се аргументират с все още непотвърдени финансови корекции на Община Разград”, категоричен бе В.Василев.

„Елементарна справка в Информационна система за управление и наблюдение на средства от ЕС в България 2020 би показала на разградския социалистически актив, че няма община в България без финансови корекции от управляващите органи по европейски проекти. Следвайки логиката на разградските социалисти, може би, трябва да се направи изводът, че всички общински ръководства в държавата следва да бъдат разследвани и обвинявани в престъпление от общ характер. По същата логика и общинското ръководство в Разград в предходните мандати, също е следвало да бъде разследвано и обвинявано в престъпление от общ характер“, каза днес градоначалникът и даде думата на заместника си Галина Георгиева, която представи детайлна информация за наложените финансови корекции на предходното ръководство, които не са обжалвани и заради това са останали неизвестни за обществеността.

 

Ето списъка:

  1. Проект „Рехабилитация на общински път RAZ 1113/III-4902/“Побит камък – Дянково-Разград“ в подкрепа на развитието на икономическия и туристически потенциал на градския ареал“, финансиран от ОПРР. Наложената корекция е в размер от 347 340,95 лв.

Финансова корекция – 3000 лв., неправилно избран вид на процедурата – разделяне на обществени поръчки.

 

  1. Проект „Ремонт, обновяване и оборудване на социални заведения за деца и младежи с увреждания в град Разград и с. Просторно в подкрепа на интегрираното и устойчивото местно развитие“ – финансова корекция е в размер на – 10% върху договора за строителство – 54 117,26 лв.

Мотиви: неправилно поставено изискване в одобрената от управляващия орган на ОПРР документация за обществена поръчка за строителство.

Финансова корекция 25% – 3 173,22 лв., неправилно определен вид на процедурата за възлагане на обществена поръчка, установено е разделяне на обществени поръчки.

 

  1. Проект „Община Разград – ефективна, ефикасна и прозрачна общинска администрация в услуга на потребителите“ – 92 012,80 лв., които след подписване на тристранното споразумение за 73 610.24 лв. с Управляващия орган на ОП „Административен капацитет“, Министерство на финансите и община Разград остават 18 402,56 лв. за сметка на Общината.

 

  1. Проект „Техническа помощ за подготовка на проект за управление на отпадъците на територията на регион Разград“ – финансова корекция 150 900 лв. за незаконосъобразно проведена процедура и сключен договор.

Мотиви: възложителят е предвидил неясна и ограничителна методика за оценка на офертите, възложителят е формулирал в методиката за оценка на офертите допълнително основание за отстраняване на участниците, нерегламентирано в чл. 69, ал.1 от ЗОП.

Възложителят е допуснал непълна оферта на изпълнителя. Участникът е допуснат неоснователно до по-нататъшно участие в процедурата.

 

  1. Проект „Изготвяне на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Разград за осигуряване на устойчива, обновена и качествена градска среда“ – наложена финансова корекция по пропорционалния подход в размер на 2 850 лв.

Мотиви: нарушен регламентираният чл.15, ал.6 от ЗОП принцип за неразделяне на обществени поръчки.

 

  1. Проект „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централна градска част на град Разград“, финансиран по ОП „Регионално развитие“.- финансова корекция – 435 180,35 лв.

Мотиви: методиката за определянето на оценката е незаконосъобразна; неправомерни и/или дискриминационни критерии за подбор и/или показатели за оценка.

 

  1. Проект „Повишаване енергийната ефективност на образователната инфраструктура в община Разград, съпътстваща устойчиво развитие“, финансиран по ОП „РР“, наложената финансова корекция е в размер на 25 762,19 лв.

Мотиви: нарушение на чл.15,ал.6 от ЗОП – разделяне на обществени поръчки.

 

  1. Проект „Абритус – мистика и реалност“ , финансиран по ОП РР, наложена финансова корекция общо 13 209,93 лв. – за неправомерно съкращаване на срока за представяне на оферти в процедурата; незаконно допускане на участник в процедурата, незаконосъобразно допускане на участник.

 

  1. Проект „Изграждане, реконструкция на съществуващата канализационна и водопроводна мрежи и ПСОВ град Разград“ – наложена финансова корекция 11 231,51 лв. Посочено е ограничително изискване.

 

  1. Проект „Изграждане на съвременна градска среда, културна,образователна и социална инфраструктура в град Разград – гаранция за интегрирано градско развитие“, наложена финансова корекция – 15 924,60 лв.

Мотиви: Община Разград в качеството си на бенефициент е нарушила  чл.25, ал.5 и ал.9 от Закона за обществените поръчки, като е включила показател, който е недопустим.

 

„Част от мотивите са същите, за които БСП – Разград сега сезира прокуратурата: „налагани са ограничаващи изисквания към потенциалните участници, незаконосъобразни методики, избрани изпълнители, които не отговарят за критериите за подбор“. А едно от лицата, което сега говори за „опорочаване на обществените поръчки“, явно има къса памет, /вероятно става дума за Добрин Добрев – юрисконсулт в Общината през мандата на предишния кмет Денчо Бояджиев – б.а./, тъй като е изготвило част от процедурите, по които са наложени финансовите корекции на Общината в предишния мандат, намеси се отново кметът Василев.

И обяви, че всички изброени финансови корекции не са обжалвани, а са платени тихомълком. „Нещо повече – заварихме две корекции, които не бяха платени и ги обжалвахме, а не пратихме сигнали в прокуратурата“, разказа за действията на настоящото общинско ръководство по отношение на проектите градоначалникът.

А на финала обяви: „Обвиняването необосновано в престъпление, също съставлява престъпление – набедяване. Вече има едно окончателно решение на ВАС, с което е постановено, че изборът на изпълнител, включително методиката, са законосъобразни. Когато всички проверки и сигнали приключат, ние също ще си потърсим правата“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.