Кметът Денчо Бояджиев се срещна с живото човешко съкровище Николинка Ангелова

Кметът на Разград Денчо Бояджиев се срещна с първия жител на общината, получил удостоверение за „Живо човешко съкровище“ Николинка Ангелова от Гецово, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Тя посети градоначалника заедно с председателя на читалище “Просвета“ – Гецово Милен Станчев и старши експерта в Регионалния център „Читалища” – Разград Даниела Петрова. Кандидатурата за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство е на читалището, а везбарката Николинка Ангелова е индивидуален носител на приза. Област Разград има трима представители в престижния регистър, а общо за страната те са 35.

Николинка Ангелова и Милен Станчев показаха на кмета Бояджиев удостоверенията за вписване в листата към програмата на ЮНЕСКО и разказаха за впечатленията си от церемонията в Министерството на културата, на която те им бяха връчени. Те благодариха и за съдействието на Община Разград, транспортът до столицата за церемонията е осигурен от местната управа. Читалищните дейци отправиха благодарност и към кмета Денчо Бояджиев персонално и към Община Разград като институция за подкрепа, която оказват на читалищата в региона, които опазват местните традиции.

Николинка Ангелова разказа как е възникнал интересът й към капанските шевици, за това как е събирала информация от по-възрастните капанци, използва и данни от етнографска литература. Освен в носии и традиционни капански символи, тя вплита мотивите от шевиците и в предмети от съвременността. Често я търсят българи, които живеят в чужбина и искат да имат в странство спомен за родния край. Николинка Ангелова участва и в работилници, в които предава наученото от нея на желаещите да овладеят тайните на българската шевица.

Везбарката подари на Денчо Бояджиев извезано върху панама дърво на живота в традиционни за капанците цветове, както и капанска китка, а Милен Станчев покани градоначалника да посети обновеното читалище в Гецово. Кметът им подари плакети със символите на Разград и рекламни материали, а на Николинка Ангелова – и букет, включващ и любимите й цветя – рози с пожелания да е здрава и все така с ентусиазъм да опазва капанските традиции и да ги предава на младите поколения.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.