Кметът Денчо Бояджиев представи системата за прием на деца в първи клас

ВЪВЕЖДА СЕ РАЙОНИРАНЕ, ЩЕ СЕ СПАЗИ И НАРЕДБАТА ЗА ФИЗИЧЕСКАТА СРЕДА

Кметът на Разград Денчо Бояджиев представи днес на пресконференция Системата за прием на деца в първи клас за учебната 2021/22 г. Детайли по прилагането й разясниха пред журналисти и ресорният зам.-кмет Руска Вътева и главният експерт в отдел „Образование и  спорт” Виктория Георгиева.

Системата за прием на първокласници е съобразена с актуалната нормативна база, част от която е в сила от 2016 г., но не е била приложена на територията на Община Разград досега. С новата система се въвежда райониране на приема на първокласници съобразно постоянния/настоящия адрес на семействата им.

Справка с данни от ГРАОН е установила, че децата, които ще постъпят в първи клас през новата учебна година в Разград са 273 – 243 живеят в град Разград, а 30 – в близки населени места, в които няма учебно заведение. При средна пълняемост от 20 ученика следва да се разкрият 14 паралелки.

Системата е съобразена както с броя на децата и местоживеенето им, така и с Наредбата за физическата среда и информационното и библиотечно осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие, при спазване на прилежащите райони на обхват за общинските училища в Разград. Според нея всеки ученик трябва да има по 2 кв.м в класната си стая за учебния процес и по 10 кв.м за отдих. Наредбата приема, че съобразно тези критерии класната стая на 22 ученика от начален етап трябва да е с площ 54 кв.м, а за прогимназиален етап за 26 ученика – 52 кв.м. Констатирано е, че в ОУ ”Васил Левски” три от класните стаи не отговарят на тези изисквания – по-малки са, а в ОУ ”Н.Й.Вапцаров” такива стаи са четири. В останалите основни училища класните стаи са около и над 50 кв.м.

При съобразяване с тези данни и законови изисквания Община Разград предлага през учебната 2021/22 г. да бъдат разкрити 16 паралелки за първи клас: 3 – в ОУ ”Васил Левски”, 4 – в О У ”Н.Икономов”, 2 – в ОУ ”Н.Й.Вапцаров”, 3 – в ОУ ”Ив.С.Тургенев”, 2 – в ОУ ”Отец Паисий” и  2 – в СУ ”Христо Ботев”. Изготвени са и карти с прилежащите райони на общинските училища, с описани всички улици, както и населените места, в които няма училища. Тези карти, заедно с аргументите за въвеждането на Системата за прием в първи клас за учебната 2021/22 г. и Графикът за организация на приема на ученици в първи клас, утре ще бъдат представени на представители на ръководствата на шестте училища, а до края на седмицата ще бъдат публикувани и на интернет страницата на Община Разград.

Най-близката дата в този график е 30 март. Дотогава със заповед на директора трябва да бъде утвърден училищният план-прием след проведено заседание на Обществения съвет и да бъде публикуван в сайта на училището или на видно място в учебното заведение. Първият срок, който родителите и настойниците на бъдещите първокласници трябва да спазят, е 31 май. До тази дата трябва да се подадат документи за записване на децата в съответното училище. Първото класиране трябва да бъде обявено на 4 юни, а след това обявени и попълнени свободните места. При класирането водещ критерий е близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на детето, като това се доказва с удостоверение за адресна регистрация, училищата могат да въведат и допълнителни критерии.

Сред аргументите за въвеждане на новата система и възможността по този начин да се преодолее дисбалансът между малките училища в по-малките населени места и по-големите в общинския център. Според експерти той се получава, когато голяма част от децата в по-малките населени места се записват в училищата в града, а малките училища остават пред финансов колапс. „Така ще балансираме и в училищата в по-малките населени места, и в по-големите ще има нормален брой деца, които ще се обучават и в добра и съобразена с нормативните изисквания среда“, обобщи на финала кметът Денчо Бояджиев.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.