Класа, манталитет и физика: как Косово дойде и победи насред София

Четиринадесет. Толкова е серията от мачове, в които националният отбор на Косово не е допускал загуба., А в понеделник вечерта съставът спечели първата в историята си квалификационна среща за голямо първенство. Направи го с 3:2 срещу България насред София.

Българският отбор, от своя страна, няма победа в последните си седем двубоя. Националите са на дъното в квалификационната група А само с две точки след четири мача – два срещу Косово и по един срещу Черна гора и Чехия, като все още не са играли с водача и фаворит Англия.

Притеснителното е, че срещу Косово в София българите бяха надиграни. Гостите завършиха с почти три пъти повече удари към вратата, като имаха и голямо превъзходство във владението на топката.

 

Къде сме ние, къде са те

“Много лош край за нас, но трябва да признаем, че Косово стоеше в края на мача физическо изключително по-добре от нас. Тази тема отдавна се коментира, но ние, селекционерите на България, нищо не можем да направим. Една от причините е физиката, от друга – отборът на Косово има класни играчи. Нужно е да го признаем, тъй като добре владеят топката и трудно се отнема. Ние се сборихме и не мога да бъда недоволен”, каза селекционерът Красимир Балъков.

Отборът на Косово, който е на 127-то място в ранглистата на ФИФА, има футболисти, състезаващи се във водещите европейски първенства.

Според селекционера Бернар Шаланд ключът към успеха е бил манталитетът. “Изиграхме отличен двубой. И двата отбора искаха да спечелят и да запазят шанс. При 2:1 за България бях притеснен, защото отборът им играеше добър футбол. Косово показа характер със страхотен футбол през последните 20 минути. Контролирахме топката и имахме много възможности да отбележим. Много добра работа на моите момчета. Не смятам, че физиката в този двубой беше решаваща. По-скоро манталитет. България трябваше да се защитава през цялото време в края”, заяви той пред БНТ.

 

Критиката на капитана

Капитанът Ивелин Попов говори прямо след срещата. По думите му трябва да се промени мисленето.

“Ако тръгна да говоря за физическото състояние, няма да е много приятно. Говорих с (Кирил) Десподов – на всеки човек времето му изтича, ще застъпят те, младите, трябва да си променят мисленето, жестоко трябва да си го променят. Може да ги изтрие компютърът.”

Според Попов вината не е във футболния съюз, а в желанието на играчите. “Президентът не може да бръкне в главите на младите футболисти. Те искат. Трябва да искат. Не може аз на 32 години да им говоря, че трябва да са на терена 30 минути преди тренировка. Аз пъдар ли съм? Националният отбор не е сиропиталище. Едно време за да те викнат в националния отбор, трябваше да имаш поне 10-15 мача в А група. Те искат ли? Не всеки президент да иска да викат тоя-оня, да вадят списъци”, добави той.

Съотборниците му се обединиха около тезата, че са отстъпвали физически на съперника си. Вратарят Николай Михайлов каза, че поражението трябва да бъде прието мъжки. “Те стояха физически по-добре от нас. Нямам обяснение, но класата на футболистите, отборите, в които играят – това дава разликата. От доста време не съм виждал толкова положения пред вратата ни”, заяви той.

Страхил Попов добави: “Щом губим в София от Косово, мисля, че няма какво толкова да се обяснява. Всички сме много разочаровани. Това е много голям шамар за всички. В последно време нямаме добри резултати и е нормално всички да са негативно настроени към нас. Явно такива са реалностите.”

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.