Китайците са на път да превземат света – с колите си

Все още никой не вярва сериозно в това, но китайските автомобили неизбежно ще се превърнат в огромна сила на международния пазар.

Износът на коли от Поднебесната империя продължава да расте с огромни темпове, а това е доказателство, че моделите на местните производители трябва да бъдат взети на сериозно.

Най-убедителното доказателство за това е статистиката. През 2021 г. обемът на продадените автомобили от Китай извън страната възлиза на 2 милиона броя. За сравнение, през същия период по света са продадени почти 67 милиона автомобила, от които 26 милиона се падат на самия Китай. Тоест, всички останали пазари са консумирали малко повече от 40 милиона, като от тях 2 милиона са изнесени от Китай, което е едва 5% от общия брой.

Кои обаче са най-големите износители за същата година? На първо място е Япония с 3,8 милиона автомобила, а на второ – Германия, която е доставила 2,3 милиона коли на външни пазари. След това идва Китай с 2 милиона, като изпреварва Южна Корея, чийто резултат е с 500 000 бройки по-малко.

Ето и най-актуалните данни – през август и септември тази година износът на китайски автомобили за първи път надхвърли 300 хиляди броя, което е с 60% и 74% повече от същите месеци на миналата година. И което е по-важно, това вече е повече от показателя на Германия. Така че в момента Китай се превърна във втория по големина износител на автомобили след Япония.

През първите три тримесечия 2,1 милиона нови коли са напуснали Китай по света, а границата от три милиона до края на годината вече не изглежда недостижима. А най-интересното е, че през 2020 г. обемът на китайския износ възлиза на само един милион коли. И ако тенденцията за „добавяне на милион на година“ продължи, Поднебесната империя може да стане най-големият износител на автомобили в света до края на 2023 г.

Това, разбира се, не означава, че в момента по пътищата ще има повече китайски коли, отколкото японски, германски или корейски. Тук става дума само за износ, докато по-голямата част от продадените автомобили се произвеждат в местни заводи. Трябва да се отчете, че производителите от Китай все още имат малко заводи зад граница, но и това се променя постепенно.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.