Кирил Петков: България получава исканата отсрочка до края на 2024 г. за руския петрол

Шестият пакет санкции ще бъде приет и голяма част от паричните потоци на Русия ще спрат. Това е силна европейска позиция и голяма стъпка, заяви министър-председателят Кирил Петков преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът изтъкна, че санкциите ще намалят ефективно около 90% от вноса на петрол от Русия в ЕС до края на годината. Същевременно България ще получи исканата отсрочка до края на 2024 година. Петков посочи, че това е необходимо на страната ни, тъй като към момента българската рафинерия работи с руски петрол и е необходимо техническо време, за да започне да работи с друг. „Това е възможност за нас да си оправим рафинерията и да няма повишаване на цената на база промени в микса“, добави още министър-председателят.

На журналистически въпрос за риска от продоволствена криза в световен мащаб заради войната в Украйна, премиерът Кирил Петков отбеляза, че България е голям износител на зърно и може да бъде част от решението на проблема. „Като държава ние сме износител на тази много ценна стока и няма да имаме продоволствена криза“, категоричен беше Петков. Министър-председателят посочи, че на европейско ниво се обмислят различни варианти, като мисли за „сини коридори“, а пристанище Варна също би могло да бъде едно от решенията. В този контекст Петков изтъкна, че България започва да заема ключови позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна. Министър-председателят посочи, че репутацията на България в Европейския съвет се подобрява, като същевременно страната защитава националните си интереси.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.