Кирил Петков: Борисов е изключително нагъл, навсякъде системата е продънена

Правителството оправя бакии, трупани през последните 10 години, а Бойко Борисов се изказва “изключително нагло”.

Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с работодателски организации по повод помощта от държавата за цената на тока. Тя ще продължи и през април, като предстои да бъде уточнен форматът ѝ.

Петков обърна внимание, че през последните 10 г. държавата е имала шанс да структурира работещи механизми, но не го е направила, а навсякъде системата е “продънена”. Премиерът даде пример с несъздадената възможност бизнесът да купува ток за година напред и по този начин да избегне пиковете на борсата. Петков посочи, че това досега не е направено.

Проблеми, нерешени с десетилетия, трябва да ги решим за 90 дни.

Кирил Петков, министър-председател

Премиерът коментира и друга актуална тема – за цената на олиото. През уикенда в някои магазини се образуваха големи опашки заради олио, пуснато на промоция, тъй като цената му се увеличава, въпреки че вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че страната има запаси на слънчоглед за 4 години и половина, а олио е налично “да се залее цялата страна”.

“Бъдете сигурни, че правителството следи дали са налични всички продукти, за които се говори, че има опасност да ги няма. Не се подавайте на паника и Фейсбук. Няма да свършат тези продукти. Цените се качват, но това трябва да става на база на инфлацията, а не в пъти. Избягвайте паника, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода”, обърна се Петков към обществото.

Добави, че спекулативните кризи идват заради изказвания като това на бившия премиер Бойко Борисов. На 13 март, на конгреса, на който беше преизбран като лидер на ГЕРБ, той заяви, че за един ден би оправил проблемите в държавата.

“Не мога да повярвам това, което чувам от някои лидери. За един ден щял да оправи всичко, това е безумно нагло изказване. Заради тези изказвания имаме всичките тези спекултивни кризи Къде бяхте последните 10 години? Гасим пожар след пожар, навсякъде е продънена системата. За 90 години трябва да оправим всичките бакии”, каза Петков.

Той призова хората да не се поддават на фалшиви новини.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.