КЕВР обяви: Парното в Разград поскъпва с 51.49%, токът – с 4.56 на сто

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда увеличение на цената на парното от 1 юли средно с 39,26% за цялата страна, съобщиха от комисията.

Предлаганата от регулатора промяна е значително по-ниска от исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58%, казват от КЕВР в днешното обявление. Видно от таблицата, най-голямото увеличение е в Разград – 51.49%.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии. За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха  със 79,02%.

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли да бъде изменена средно с 3,3 %.

За клиентите на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ разчетите сочат увеличение на крайната цена с 2,39 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“ – с 3,46 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 4,56 %. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги. Следователно, най-голямото увеличение е в Североизтока.

Предложението на Комисията за цени на електроенергията предстои да бъдат разгледано на открито заседание и обществено обсъждане и окончателно приети на 1 юли 2022 г.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.