Каша в статистиката: Заразените с коронавирус в Разградско се оказаха не двама, а четирима

Нещо става по трасето между Разград и София, поне що се отнася за статистиката на заразени с COVID-19 тук.

На редовния четвъртъчен брифинг сутринта началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи за двама нови с COVID-19 за последното денонощие в Разградско.

Четири часа по-късно – точно по обяд – областната администрация в Разград разпространи следното прессъобщение. Публикуваме го без редакторска намеса:

 

„По информация на директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева, на 03.06.2020 г. са регистрирани четири нови потвърдени случаи на COVID-19 в област Разград.

Случаите са, както следва:

Мъж  на 54 г. от гр. Разград. Потърсил e медицинска помощ на 02.06.2020 г. в УМБАЛ „Медика – Русе“, гр. Русе, където е хоспитализиран за лечение. Взет e респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e във вирусологична лаборатория към УМБАЛ „Св. Марина“, гр. Варна. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен.

Жена на 69 г. от гр. Разград. Пролежала е в отделение по гастроентерология към МБАЛ – Разград за периода 01.06.2020 г. – 03.06.2020 г. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето е приведено в ОИБ към МБАЛ – Разград на 03.06.2020 г.

Жена на 73 г. от гр. Исперих. Пролежала е в отделение по вътрешни болести към МБАЛ – Исперих за периода 01.06.2020 г. – 03.06.2020 г.Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето е приведено със специализиран транспорт в ОИБ към МБАЛ – Разград на 03.06.2020 г.

Жена на 64 г. от  с. Ясеновец. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето е без клинична симптоматика и не съобщава за придружаващи заболявания. Поставено е в изолация в домашни условия, за срок от 28 дни, с предписание на директора на РЗИ – Разград.

Към момента са установени 20 контактни лица. Продължава епидемиологичното проучване. В двете лечебни отделения е извършена дезинфекция, съгласно указанията и са затворени за срок от 24 часа. Взети са проби на пациентите и медицинския персонал.“

По данни на Регионалната здравна инспекция става дума за международен шофьор, който се е завърнал от Унгария. В страната е влязъл на 12-ти май през гранично контролно-пропускателния пункт при Видин, минал е през София, където е разтоварил съответния товар и оттам се е прибрал в Разград. От страна на РЗИ-Видин му е наложена домашна карантина за периода от 12-ти до 25-ти май. Мъжът е спазвал всички мерки за социална изолация на домашния си адрес, където живее само със съпругата си.

От 25-ти миналия месец проявява оплаквания като парене и болки в гръдната област, повишена телесна температура до 38 градуса, сънливост, безапетитие, както и суха кашлица. Личният му лекар го лекува с антибиотик, но терапията се оказва безрезултатна и след направена рентгенография са констатирани данни за пневмония вдясно. Отново му е назначено лечение, но с друг антибиотик и то инжекционно, но подобрение пак не е установено. Затова на 2-ри юни съпругата му го транспортира с личния си автомобил до УМБАЛ „Медика – Русе“, където е прегледан в спешното отделение на болницата и моментално е приет в отделение за лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус. Понастоящем лицето е с двустранна бронхопневмония, но е в сравнително стабилно състояние.

От началото на пандемията лекуваните от коронавирус в Русенско са 19, като 17 от тях са от област Русе, а двама от област Разград.

Както се казва: „Без коментар!“

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.