Как си честитят Коледа по света

Коледа е празник, който се празнува по целия свят и по много различни начини. Значението на Рождество Христово, традициите и начините, по които то се почита, могат да бъдат толкова разнообразни.

Коледа за повечето хора не е просто религиозен празник, а време, в което да се съберат с близките си. Ето и няколко коледни традиции от цял свят:

 

Етиопия

Някои от по-необичайните коледни традиции са африкански. В Етиопия хората се поздравяват за празника с „Melkin Yelidet Beaal”, но на 7 януари. Денят е познат още и като Ganna. Църквите, в които се почита празникът там, са издълбани в древни вулканични скали. Когато вече са вътре, мъжете сядат отделно от жените.

Подаръците не играят важна роля в Етиопия, а за децата е обичайно да получават дрехи за подаръци.

 

Финландия

Ако празнувате Коледа във Финландия ще чуете хората да се поздравяват с „Hyvaa Joulua”. Те се подготвят за празничния период като почистват усърдно домовете си и прекарват доста време в кухнята, за да приготвят специалните ястия.

Елхите са една от многото коледни традиции във Финландия и играят важна роля в празненствата. Дръвчетата се украсяват на Бъдни вечер с изобилие от плодове, хартиени знаменца, свещи и гирлянди. Когато къщата е готова, се ходи на парна баня като част от подготовката за празничната вечеря след това.

 

Легендата за коледните чорапи

Един от най-популярните обичаи, които децата обожават, е закачването на техния коледен чорап за подаръци. Това не е необходимо във Финландия, тъй като дядо Коледа посещава домовете заедно с около шест джуджета и им раздава подаръците.

 

Япония

В Япония хората се поздравяват със „Shinnen Omedeto” или „Kurisumasu Omedeto”. Макар че по-малко от 1% от японците празнуват Коледа по религиозни причини, те все пак следват познатите ни традиции. Мнозинството украсяват домовете си и си разменят подаръци.

 

Италия

Ако празнувате в Италия ще пожелаете на другите „Buon Natale”. Тук празничният сезон продължава повече от три седмици и започва 8 дни преди Коледа. Този период се нарича Новена и по това време децата се обличат като пастири, рецитират коледни стихове, пеят и свирят на музикални инструменти.

За разлика от другите коледни традиции по света, в Италия децата чакат до 6 януари, за да отворят подаръците си. Тогава според традицията те се доставят по домовете им от грозната вещица Бефана.

 

Филипините

Във Филипините хората си пожелават „Maligayang Pasko”, а тържествата започват около 9 дни преди Коледа с църковна меса. Месата е съсредоточена върху историята за раждането на Христос.

 

Всяка година на Бъдни вечер се провежда и конкурсът Panunuluyan. Тази традиция позволява на избрани двойки да пресъздадат библейската история на Мария Магдалена и Йосиф, в която те търсят подслон.

 

Китай

В Китай хората си пожелават „Gun Tso Sun Tan’Gung Haw Sun” (на кантонски) или „Sheng Dan Kuai Le” (мандарин). Тук коледното дърво е в основата на празника. Децата украсяват тези дървета, които са познати още и като „дървета на светлината“. Изработват хартиени гирлянди под формата на вериги, фенери и цветя.

Дядо Коледа тук се нарича Dun Che Lao Ren, което означава „коледен старец”.

Дарик

Hits: 10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.