Как да се финансират земеделието и животновъдството обсъдиха български и румънски експерти в Завет

Възможностите за национално и европейско финансиране в сферата на земеделието и животновъдството обсъдиха експерти на заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група. Домакин на инициативата беше фирма “Раломекс” АД в Завет.

Непрекъснато повишаващите се разходи за производство и евтиният внос от Северна Македония и Турция са основното предизвикателство пред овощарите в страната, каза по време на срещата председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. Той добави, че най-големите разходи на фермерите отиват за горива, торове и препарати за растителна защита и подчерта, че държавните помощи са единственото спасение за земеделските стопани.

Областният управител на Разград Драгомир Златев изрази мнение, че форумът се е утвърдил като ефективен инструмент за създаване на нови контакти между фермери и производители на селскостопанска техника от България и Румъния, както и за обмяна на добри практики на регионално и национално ниво.

Главният инженер на “Раломекс” АД Рашид Узунов изведе като силна страна на завода добре развитата иновационна дейност. Той посочи, че предприятието има представителство в Гюргево и произвежданите в завода машини се радват на голям интерес в Румъния.

След заседанието инж. Узунов представи на място пред участниците във форума етапите на производствения процес, като акцентира върху модерните машини, голяма част от които са закупени по реализираните от дружеството над 10 проекта по оперативните програми. Особен интерес предизвика изражданата в момента фотоволтаична централа за нуждите на завода от електроенергия. Силно впечатление направи и Музеят на плуга, изграден на територията на предприятието.

На заседанието присъстваха още заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, изпълнителният директор на Асоциация “Еврорегион Данубиус” Лили Ганчева, кметът на община Завет Ахтер Велиев, ръководители на териториални структури на Министерството на земеделието и храните в двете области, както и на сходни институции от окръг Гюргево, представители на Съюза на дунавските овощари и други заинтересовани страни.

Съвместната българо-румънска земеделска работна група представлява механизъм за трансгранично сътрудничество между български и румънски институции и производители в сферата на земеделието. Инициативата има вече 12-годишни традиции и се случва в рамките на Асоциация “Еврорегион Данубиус”.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.