Как влияе зимата на организма ни

Зимата се характеризира със значително по-дълъг период на нощта – липса на светлина и по-кратък период на деня. Това причинява поредица от промени в организма, казва проф. д-р Томислав Йованович за N1.

Според него по-кратък период на светло денонощие (ден) със значително удължен период без светлина (нощ) изисква установяването на нов циркаден ритъм. Ритъм на бодърстване и сън, секреция на хормони, хранене, умствена и физическа активност.

„По-малкото слънчева светлина, с всичките си ползи, съответно намалява предимно секрецията на ендорфини, което пряко засяга не само хормоналната хомеостаза, но и редица психомоторни процеси, които са особено изразени при възрастните хора и хората с хронични заболявания“, каза той. Лекарят допълни, че в този период са по-силно изразени капризността, нервността, чувството за умора, депресията и тревожността.

Облекло и храна

Говорейки за облеклото, д-р Йованович посочи, че то трябва да бъде адаптирано към условията на околната среда – което ще помогне за поддържане на телесната температура и което не трябва да предизвиква повишено изпотяване с всички произтичащи от това условия.

„Зимният период на нашия климат изисква и промяна в храненето по отношение на неговия произход, количество и съдържание”, смята докторът.

„Храна с по-висок процент на предимно наситени мазнини и протеини, която заедно с потенцирането на разпределението на мастната тъкан с цел запазване на топлината като термоизолатор, повишава метаболитната активност на организма с производството на по-голямо количество топлинна енергия“, обясни лекарят.

Как да адаптираме тялото

Д-р Йованович посочи, че зимният период се характеризира с по-високо производство на хормони на надбъбречната кора с всичките му ефекти, както и постоянно производство на излишна топлинна енергия.

„Зимният период изисква и допълнителна адаптация на организма, обусловена от настоящите климатични фактори. Промяна в хормоналната хомеостаза, способността й да бъде основен ограничаващ фактор във всички по-нататъшни дейности. Адаптивният капацитет на възрастните хора и хората с хронични заболявания е значително по-нисък. Ето защо е необходимо да го подкрепим с форма на поведение, хранене, облекло, физическа активност, лечебна физкултура. Всичко с цел да се предотврати прогресирането или по-нататъшното влошаване на основното хронично заболяване като затлъстяване, хипергликемично състояние, хипертония с всички произтичащи от това състояния на ниво сърце и кръвоносни съдове на централната нервна система“, посочи той.

Съвети за възрастни хора

Д-р Йованович подчерта, че зимният период е особено предизвикателство и в същото време проблем за възрастните хора. Съветът е физическата активност да се приеме като задължение, но съобразена с климатичните условия, възрастта и нуждите. Ако, от друга страна, решат да се разхождат и правят разходки на открито, трябва да избегнат метеорологични колебания (дъжд, сняг или вятър) и да го правят в присъствието на поне още един човек като фактор за физическа безопасност.

В този период, не само при възрастните хора, трябва да се внимава за прием на адекватно количество течност, почти равно на необходимото през летните месеци (загуба на топлина с помощта на загуба на вода, повишена термогенеза, облекло и разбира се степента на отопление на апартаментите и влажността на въздуха в тях).

Особено предизвикателство за цялото човешко население е престоят в зимните центрове и практикуването на снежни спортове през зимата.

„За по-голяма яснота, всеки престой на лица над 65 години на надморска височина над 1600 м е особен риск. Това е допълнителна тежест за сърдечно-съдовата и дихателната системи. Следователно при намален адаптивен капацитет не се препоръчва допълнително излагане на риск за тези хора. Същото важи и за хората със затлъстяване, независимо от възрастта, както и за хората с хипертония и прекаран сърдечен или мозъчен инфаркт“, посочи събеседникът.

Той допълни, че планинските места с умерен климат, намалени валежи и влажност на въздуха са идеална среда за безопасен престой на най-младите и възрастните хора, както и на хората с рискови фактори през зимните и особено летните месеци.

„Крайбрежните места с малки температурни разлики (ден – нощ) и с дневна температура, която не надвишава температурата на термична неутралност, са идеални за престой на възрастни хора“, каза д-р Томислав Йованович.

БГНЕС

Hits: 896

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.