Какви опасности крият строгите диети?

Милиони хора всяка година започват поне една диета и харчат още милиарди долара годишно за продукти за отслабване. Експертите по хранене изброяват над 100 различни диети, като най-популярните от тях са Зоната, Аткинс, Средиземноморската диета и други…

Повечето режими, независимо от конкретния им характер, водят до краткосрочна загуба на килограми, която не е устойчива. В повечето случаи се стига до последващо наддаване на тегло (йо-йо ефект), което може да бъде вредно за психическото и физическото здраве на човек.

Освен това, колебанията в теглото са свързани с повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и високо кръвно налягане.

Какво е диета?

Думата „диета“ произхожда от гръцката дума „diaita“, буквално означаваща „начин на живот“. На съвременния език диетата е синоним на бързо решение за преобладаващата епидемия от затлъстяване. Диетата предполага ограничаване на приятни за нас, но вредни храни и напитки и въпреки че няма особени предимства, продължава да бъде нещо актуално сред хората по цялото земно кълбо.

Повечето диети се провалят

Повтарящият се неуспех на диетата е отрицателен предиктор за успешна дългосрочна загуба на тегло. Хроничните диети постоянно водят до самообвинение, раздразнителност, тревожност и депресия, затруднена концентрация и умора.

Човешкото самочувствие намалява от непрекъснато усещане на провал, свързано с „нарушаване на диетата ми отново“, което води до чувство на липса на контрол върху избора на храна и по-нататък… живота като цяло.

Диетата може да бъде особено проблематична при юношите и тя остава основен предшественик на нарушеното хранене сред тях.

Диетите предполагат ограничение

Психологически ограничаването на диетата може да доведе до по-голяма реактивност към хранителните сигнали, повишен апетит и дезинхибиция, както и до преяждане. Биологично диетата може да доведе до нездравословни промени в телесния състав, хормонални промени, намалена костна плътност, менструални смущения и по-нисък разход на енергия в покой.

Потенциалните вредни ефекти от диетата

Агресивната диета намалява основната скорост на метаболизма, което означава, че човек изгаря по-малко енергия при почивка, което води до значително по-ниски дневни нужди, за да се поддържа постигнатото тегло след приключване на диетата. Връщането към нормализирани хранителни навици при тази по-ниска основна скорост на метаболизма води до често срещано наддаване на тегло след спазване на диета.

Живот на крайности

Диетата подчертава храната като „добра“ или „лоша“, като награда или наказание и увеличава манията за похапване. Тази практика не учи на здравословни хранителни навици и рядко се фокусира върху хранителната стойност на храните и ползите от регулираното хапване.

Неудовлетвореният глад увеличава промените в настроението и риска от преяждане. Ограничаването на храната, въпреки пиенето на достатъчно течности, може да доведе до дехидратация и допълнителни усложнения, като запек.

Най-лошото е, че диетата и хроничният глад обикновено насърчават дисфункционално поведение като пушене на цигари или пиене на твърде много алкохол.

Както се вижда, строгата диета не е най-добрият избор, дори напротив. Както всяко нещо в живота, тук също трябва да се търси баланс. А балансът е в умереното, здравословно хранене, без излишни ограничения и вълчи глад, защото тези неща не водят до нищо хубаво.

А когато искате да се храните здравословно, не забравяйте, че Foodpanda доставя храна в Разград и още много градове от страната!

*Рекламна публикация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.