Кабинетът ще информира парламента за всяко предложение от ЕС за Северна Македония

Правителството ще информира парламентарната комисия по външна политика за всяко предложение от европейски структури, което противоречи на българската рамкова позиция по евроинтеграцията на Република Северна Македония. Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на Министерския съвет.

В дневния му ред е проекторешение, според което всички предложения от френското председателство на Съвета на Европейския съюз, държава членка или Европейската комисия ще бъде препращано на депутатите. “Всяко едно предложение, което се отклонява от рамковата позиция, ще бъде изпращано незабавно в Народното събрание, а представителите на България в структурите в Брюксел няма да изразяват съгласие по подобни предложения до обсъждането им в Народното събрание, а при отхвърлянето им, ще изразяват отрицателно становище.

“По този начин избягваме всякакви спекулации че правителството ще направи каквото и да било по темата Северна Македония и тя трябва да бъде решена изцяло от народните представители. Надявам се с това решение темата кой какво може да направи, да приключи”, каза Петков.

Съмненията, че министър-председателят води негласно политика по темата, различна от официалната, са основният официално заявен аргумент на “Има такъв народ” да се оттегли от управляващата коалиция.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.