Кабинетът на Радев: “левица, център и десница”

Като кабинет на “демократичното единодействие – левица, център и десница”, за да покаже, че това, което не беше постигнато като единение в 45-то Народно събрание, може да се случи, президентът Румен Радев представи днес назначеното от него служебно правителство.

Това се случи на тържествена церемония на “Дондуков” 2.

По думите му избраният от него кабинет се състои от “политически неутрални експерти и администратори, свободни предприемачи, изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди”.

“45-ят парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Ще остане като един драматичен жалон за излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията”, посочи Радев.

“Чуха се дълго премълчавани мнения, пропука се омертата, на която се крепи корумпираният модел, възстанови се парламентаризмът”, допълни.

По думите му това, че 45-то НС не излъчи редовно правителство “е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания”.

Предстоят ни тежки месеци, има тежко наследство и “разбира се, засилена съпротива от силите на статуквото”, продължи държавният глава.

Затова работата на служебното правителство трябвало да е “да гарантира нормалното функциониране, честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата – доколкото е възможно за два месеца”.

“Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни харчове. Остави пенсионерите, медиците и бизнеса без финансова подкрепа в най-трудния човек. Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия да покажете, че грижата за хората е приоритет, да преодолеете хаоса с ваксинацията, да вземете решение за плана за възстановяване, разработен в секретност”, обърна се към кабинета си Радев и му заръча да включи в плана и разработените на “Дондуков” 2 стратегии за развитие.

Това заяви и служебният премиер Стефан Янев в кратко слово след представянето от Радев на всеки министър поотделно – с кратка биография.

„Очаквам всички институции да работят синхронизирано, да бъдем безкомпромисни при опити за изборни нарушения.

Не мога да се ангажирам, че в този период ще успеем да решим проблемите. Ще дам всичко от себе си, за да може поне да започне този процес. Честно и отговорно управление на служебния кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите”, допълни Янев.

И посочи, че ще настоявам за “пълна прозрачност и отчетност пред гражданите”.

“Световната пандемия предизвика една комбинирана криза в цял свят. Тя може да се преодолее само с обединение на нацията. Само с общи усилия. Да възстановим диалога с българския бизнес – малкият и средният, те са основен работодател, осигуряват прехраната на хиляди български семейства”, даде заявка.

Той постави като най-важен акцент отстояването на върховенството на закона. И обяви мотото на служебния кабинет: “Почтеност, прозрачност, професионализъм.”

След тази кратка реч служебните министри положиха клетва.

Клуб Z

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.