Йорданов иска да подари руските реактори за “Белене” на Китай

Новоизбраният за европдепутат от листата на коалицията ГЕРБ-СДС Александър Йорданов се обяви пред Нова като категоричен противник на строежа на атомната електроцентрала в Белене.

“Категоричен противник съм – без значение кой ще я строи. Не можем да си играем със съдбата и живота на хората в България, заради преследване на икономически интереси”, убеден е Йорданов.

Темата стана отново актуална, когато преди няколко дни президентът Румен Радев каза пред руската информационна агенция ТАСС, че “АЕЦ “Белене” е неизбежна”. България стана собственик на реакторите след като беше осъдена в международния арбитражен съд да плати на Русия за поръчаното без договор оборудване. В момента тече процедура по търсене на международен инвеститор, който да изгради централата.

“АЕЦ “Белене” не е нужна на България”, а тези руски реактори, които държавата е закупила, бих ги подарил на Китай или на Венецуела”, коментира евродепутатът.

Въпреки че мнението му е противоположно на това на управляващите и негови коалиционни партньори от ГЕРБ, Йорданов смята, че “правителството има право да действа както реши, а аз – Александър Йорданов, имам право да изразя своето гражданско мнение”.

В контекста на 33-тата годишнина от аварията в Ченобилската АЕЦ и популярния филм на HBO за нея, Йорданов каза, че Русия винаги криела истината.

“Тя крие истината от своя народ, какво остава за други народи. Това е моето мнение, аз съм се борил за това всеки да може да каже мнението си.”, коментира Александър Йорданов.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.