И училището в Раковски става средищно, ще приема деца от Киченица

Започнаха заседанията на постоянните комисии към Общинския съвет в Разград като подготовка на юлската сесия на местния парламент.

Докладната записка, която се обсъжда от всички комисии, е приемане на актуализирано разпределение на променения бюджет към 31.12.2021 г. и отчета за изпълнението на бюджета на Община Разград и сметките за средства от Европейския съюз към 31.12.2021 г. Отчетът на миналогодишния бюджет премина и през обществено обсъждане през юни. Актуализираният бюджет на Община Разград за 2021 г. е в размер 72 495 000 лв. при първоначален размер 63 669 000 лв. Изпълнението на приходната част е 98,7%, а на разходната – 88,9%. Подробен отчет по дейности е публикуван на сайта на Община Разград, допълват информацията от пресцентъра на местната администрация.

На съвместното заседание на комисиите по бюджет, финанси и икономическа политика и по общинско сътрудничество и взаимодействие с НСОРБ бе обсъдена и докладна записка от общинския съветник от „ВМРО-Кауза Разград“ Руско Дянков. В нея се предлага с изменение на Наредба №14 за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги на територията на община Разград да се променят част от таксите за ползване на Ученическо общежитие за външни лица, а не учениците от разградските училища. Мотивацията е свързана с увеличените цени на електроносителите, инфлацията, средства за дезинфекция и други. Предложението е за близо 100% увеличение на повечето от тези цени: например за самостоятелна стая от 16 цената да стане 30 лв., за организирани групи – от 5 на 10 лв., за индивидуална нощувка за 1 легло – от 10 на 20 лв. Заради необходима юридическа аргументация и финансов анализ докладната бе насочена към общинската администрация за коригиране и внасяне на следващо заседание. По време на обсъжданията стана ясно, че при капацитет от 400 човека заетите места в общежитието са 298, от които 130 са момчета от школата на ПФК “Лудогорец“.

Комисията по образование обсъди и докладна записка с предложение за актуализиране на списъка за средищните детски градини и училища в община Разград за учебната 2022/23 г. В нея се предлага към седемте учебни заведения от предходната учебна година да бъде добавено ОУ “Г.С.Раковски“ – Раковски, в което да продължат обучението си учениците от закритото ОУ “Кирил и Методий“ – Киченица. Предложението се аргументира с факта, че училището в Раковски е с много добра и обновена материална база и достатъчен капацитет да поеме по-голям брой ученици, разполага и с необходимите условия за провеждане на целодневно обучение, има ученически стол с обедно хранене, осигурен е превозът на учениците от Киченица до Раковски. Докладната записка получи мнозинство при гласуването. Средищни са и: ДГ “Здравец“ – Гецово, ОУ “Васил Левски“, ОУ “Н.Икономов“, ОУ “Н.Й.Вапцаров“, ОУ “Отец Паисий“, СУ “Христо Ботев“- в Разград и ОУ “Д-р Петър Берон“ – Осенец.

Още 6 от общо 14-те постоянни комисии към Общински съвет-Разград ще заседават днес в подготовка на юлската сесия. Общо 14 са докладните записки, които предстои да бъдат гласувани на предстоящата на 26 юли сесия на местния парламент.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.