И Мая Манолова призова да се намали цената на водата в Разград

ЩЕ ИМА РЕВИЗИЯ НА ВИК-СЕКТОРА КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ПОВИШЕНАТА ЦЕНА НА ВОДАТА, ОБЕЩА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ГРАЖДАНСКАТА ПЛАТФОРМА „ИЗПРАВИ СЕ.БГ“

Ще има пълна ревизия във ВиК-сектора, за да е ясно къде са отишли парите на хората след драстичното повишаване на цената на питейната вода. През 2021 г. в осем ВиК-дружества ще има увеличение на цената на водата. Най-много ще е в Разград и в София – по 6 %. Най-скъпа вода през следващата година ще плащат Разград, Хасково, Силистра и Шумен. Малка част от показателите за качество обаче се изпълняват, но ВиК-оператори заплашват с протести заради недостатъчно увеличение на цената на водата.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по време на онлайн обсъждане на КЕВР за цената на водата през 2021 г.

Тя подчерта, че от 720 показатели за качество, утвърдени за 2019 г., 388 са изпълнени, а 332 не са изпълнени. Показателите за качеството на водата, качеството на услугата и липсата на вода не са ценообразуващ фактор. По думите й в сравнение с цените от 2015 г., през 2021 г. цената на водата в София е увеличена 67 %, в Кърджали – 59 %, в Силистра – 44 %, а в малки населени места с гравитачно водоснабдяване увеличението стига до 300 %.

Тя подчерта, че не става ясно кои данни на НСИ се използват от КЕВР за определяне на социалната поносимост. В редица градове, като Разград, Силистра и Враца, стандартът на живот не се повишава, но социалната поносимост на цената на водата се увеличава, каза тя.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.