И горските призовават: Не палете огън на открито в жегата!

Три низови горски пожара са регистрирани в териториите, попадащи в обхвата на “Северноцетрално държавно предприятие” от началото на годината до момента.

Предприятието стопанисва държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. Засегнати са общо 10 дка широколистни и 7 дка иглолистни гори. Броят на пожарите до този момент е близо 9 пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато са отчетени 26 пожара. И трите пожара са възникнали в резултат от човешка небрежност, като в потушаването им са участвали 17 служители и 10 коли на предприятието, 19 пожарникари, 8 доброволци и 6 пожарни автомобила.

Средногодишно огнената стихия на територията на СЦДП засяга около 1000 дка горски територии. Според специалистите съществуват два пика на пожарите – пролетен и летен, разказват от пресцентъра на предприятието. Причините за пролетния пик са най-вече умишлени запалвания на пасища, мери и терени със сухи треви, граничещи с горски територии. При летния пик основните причини са същите, като се включват и непредумишлени запалвания от работници в гората, земеделци, туристи, гъбари и др. Пожарите през летния сезон са благоприятствани от по-високите летни температури и продължителни засушавания. Затова в разгара на активния пожароопасен сезон “Северноцентрално държавно предприятие” отправя призив за повишено внимание при боравене с огън на открито и напомня, че паленето в гората е забранено, освен на обозначените за това места.

Във всички териториални поделения на СЦДП са утвърдени годишните оперативни планове с мерките за превенция и защита на горите от пожари. Противопожарната техника на предприятието е в пълна готовност да реагира при възникване на запалвания. Съгласно действащите планове за защита от пожари всяка година се извършва поддържане на съществуващите и оформяне на нови лесокултурни прегради и минерализовани ивици, които имат за цел ограничаване разпространението на огъня при възникване на пожар. За 2021 г. е предвидено изграждане на над 118 000 линейни метра минерализовани ивици и повече от 33 000 линейни метра лесокултурни прегради, като тези дейности се изпълняват основно със работници и техника на предприятието.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.