ИТН искат да се запише в Закона за здравето, че ваксините за COVID-19 са доброволни

От “Има такъв народ” внесоха ЗИД на Закона за здравето, в който е записано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и има изцяло доброволен характер.

В кулоарите на парламента пред журналисти председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обясни, че мотивите за промените, които настояват е ваксинацията срещу COVID-19 да остане препоръчителна, а не задължителна.

“Така както е направен Законът за здравето с поправките преди година и нещо, здравният министър в тази извънредна обстановка, може по свое усмотрение да задължи българското население със задължителна ваксинация без никакви мотиви”, изтъкна Йорданов.

Той се надява с промените, които внасят да не може здравният министър да се паникьоса или да бъде натиснат по някакви други причини, за да задължи населението със задължителна ваксинация.

Запитан дали има информация за действия на натиск за задължителна ваксинация, Йорданов много би се радвал да знае какво се случва в държавата, но видимо не всички знаят какво се случва в държавата.

По думите му здравният министър миналата седмица пуснал една заповед въз основа, на която част от работодателите задължават персонала да се ваксинират или ги уволняват от работа. Ние просто се опитваме и ако всички твърдят, че ваксинацията трябва да е доброволна, искаме да влезе в закона, за да може работодатели и бъдещи министри да не си позволяват някакви неща, които те смятат, че са правилни, настоя Тошко Йорданов. “Не искам да се говори, че става дума за антиваксърство, а говорим за една конкретна ваксина, която трябва да е доброволна, защото практически тя е в трета фаза на изпълнение”, каза още Йорданов.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.