Интерактивно капанско село в ОУ „И.С.Тургенев“

Главният секретар на областната администрация Михаил Тодоров участва в дискусия на тема „Училището – възпитание в традиции и ценности”, на който бе представен идейният проект на ОУ „Ив.С.Тургенев” – Разград „Интерактивно капанско село”.

Сред целите на проекта е съхранение на традиции, обичаи и ритуали на една от най-старите етнографски групи у нас при обучението и възпитанието на децата. Предвижда се в училищния двор да бъде изградено селище от макети, възпроизвеждащи автентични капански къщи, дюкяни и занаятчийници, включващо детски интерактивни работилници – пещ за хляб, тъкачестево и обущарство, грънчарство и гравиране – художествено гравиране, дърводелство и дърворезба, плетене и макраме; зеленчукова градина; зона за традиционни детски капански събори. Подготвят се доброволчески акции за събиране на оръдия на бита и труда и други дейности.

Директорът на училището Милена Орешкова съобщи, че се обмислят възможности да се популяризира интерактивното културно-историческо капанско село, както и за съвместна дейност с други ученици от общината, страната и партниращите български общности и училища от чужбина, както и партньори по проект „Еразъм”.

Преди началото на форума Михаил Тодоров връчи на седем ученика грамоти за участие в Първия Ннционален конкурс за детска рисунка „Приказният свят на моя роден край”, организиран от Община Цар Калоян и НЧ „Съзнай себе си” в града.

/e-Razgrad/

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.