Институциите: Работим за провеждане на нормални, честни, прозрачни и демократични избори

Областният управител Иван Борисов свика работна среща за обсъждане хода на организационно-техническата подготовка за провеждането на насрочените на 14 ноември 2021г. избори за президент и вицепрезидент и за народни представители, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

В срещата участваха областният управител и неговите заместници, главният секретар на администрацията, председателят на РИК Хубан Соколов, представители на ОД на МВР и РЗИ и ръководителите на общинските организационно-технически екипи за подготовка и провеждане на изборите в областта. Част от участниците се включиха онлайн.

На заседанието стана ясно че до момента е свършени всичко според хронограмата на Централната избирателна комисия за подготовка на изборите.

Бюлетините за избирателите в областта  – по 136 000 бюлетини за всеки от двата вота и изборните книжа се съхраняват под денонощна полицейска охрана и ще разпределени на общините на 11 ноември по изготвения за това график.

Членовете на секционните избирателни комисии от общините, които участват при предаване на протоколите в РИК-Разград да бъдат посрещани в областния център на три различни места, където ще изчакват реда си /сградата на Филхармонията; Общинския културен център и кафе-аперитив „Зайо Байо“/.

В деня на изборите ще бъде създадена организация за получаване и изпращане на информация за избирателната активност, като общините ще бъдат уведомени за часовете на подаване на информацията.

До този момент в област са образувани 195 избирателни секции, от които 2 в МБАЛ – Исперих, 38 подвижни избирателни секции за лица с трайни увреждания и една подвижна избирателна секция за избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация поради COVID-19. Подвижна избирателна секция избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация поради COVID-19 ще бъде разкрита и в община Разград. Срокът за подаване на заявления за гласуване в подвижна избирателна секция все още не е изтекъл, така че може да бъдат разкрити още подвижни избирателни секции.

С Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е създадена организация за осигуряване на електрически генератори в избирателни секции, в случай на прекъсване на електрическото захранване, до отстраняване на проблема.

От ОД на МВР са осигурени необходимите служители за охрана на секциите. Машините за гласуване ще пристигнат късно вечерта в петък и в събота ще бъдат разпределени по секциите.

В изборния ден в РЗИ ще има дежурен експерт, който на тел. 0879 918 803 ще отговаря при запитвания за справки за лица, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация поради COVID-19.

На финала представителите на общините заявиха, че организационно-техническата подготовка на изборите върви по план и декларираха пълна готовност за провеждането им.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.