Инвестиции за близо 5 милиона лева в община Разград през 2021 г.

НА ГОДИШНАТА СИ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ КМЕТЪТ ДЕНЧО БОЯДЖИЕВ ОБЯВИ И ПРИОРИТЕТНИТЕ ОБЕКТИ ЗА НОВАТА 2022-РА

Ледената пързалка ще е безплатна за жителите и гостите на Разград – обяви на заключителната за годината пресконференция на общинското ръководството кметът Денчо Бояджиев.

Той, заместниците му Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим, както и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и секретарят на Община Разград Нели Добрева представиха информация за основните обекти и инициативи, по които е работила местната управа през годината, анонсираха и приоритетите за 2022 г.

По-мащабните обекти в инвестиционната програма на Община Разград са обобщени в 9-минутен видеоклип, включващ заснети предимно с дрон кадри на над 15 обекта, изградени или ремонтирани през годината. Видеоклипът е публикуван на Фейсбук страницата на Община Разград – Facebook.

Общата стойност на включените в него обекти е 4 975 589 лв. с ДДС. По дейности средствата за ремонти на улици в община Разград са 3 758 000 лв.; за канализация на ул. „Преслав“, „Бенковски“, „Кресна“ и „Бабуна“ в Разград – 400 000 лв.; ремонти на покриви на сгради общинска собственост – 257 214 лв.; ремонти и изграждане на сгради  общинска собственост – 165 375 лв.; ремонт и изграждане на площадки за игра и площадки за разхождане на домашни любимци – 89 000 лв.; благоустрояване на пространството около спортна зала „Абритус“ – 234 000 лв.; коледна украса – 36 000 лв.; ледена пързалка – 36 000 лв.

Кметът Денчо Бояджиев обяви и част от приоритетите на местната управа за 2022 г. Сред тях е довършването на спортна зала „Абритус“. Договорът с фирмата-изпълнител вече е прекратен и довършителните дейности ще са със собствени средства – обясни кметът. В началото на годината започва изграждането на трета клетка на Регионалното депо за битови отпадъци, както и на сепарираща инсталация до него. Предстои планирането на пробива от ул. „Дунав“ към ул. „Св. Климент“, реконструкция на Градския парк и други.

Кратък отчет на работата на местния парламент представи председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев. Общинските съветници са заседавали 11 пъти през тази година, утре е 12-тата им сесия. Взели са 176 решения, от които две са обжалвани в съда. Приели са една нова Наредба, както и изменения в други 4 наредби. Ненчев изрази притеснения относно реализацията на едно от измененията в Наредба за организацията на дейностите по управление на отпадъците – за преместването от обществени места на бракувани автомобили. Той обясни, че пречката е в законодателно недомислие, процедурата е тромава, а фирмите, които могат да извършват тази дейност, са само 4 за цялата страна.

Друго от измененията ще се реализира за пръв път през януари – в Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград. То касае въведените ограничения при връчването на отличието „Почетен гражданин на Разград“ до двама носители. Номинациите вече са повече от 2 и ще трябва комисия да определи кои две от тях да бъдат внесени от кмета на сесия на Общинския съвет.

Денчо Бояджиев обяви, че с оглед актуалните противоепидемични мерки във връзка с разпространението на COVID-19 в новогодишната нощ няма да има организирано от местната управа тържество на площада. Новогодишното поздравление на кмета към жителите на общината ще могат да видят по телевизия КИС 13 и във Фейсбук страницата на Община Разград.

Местната управа обаче прави подарък на жителите и гостите на Разград – ледена пързалка, която ще е безплатна на посетителите й. Тя ще се използва от Община Разград под наем за 2 месеца, ще бъде инсталирана до Общинския културен център между Коледа и Нова година. Размерът й е 22,5/15 м., ще могат да я използват и деца и възрастни – кънките, които са част от принадлежностите към нея, са от №27 до №47.

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници ръководството на Община Разград адмирира благотворителните инициативи, които се реализират на територията на общината. Както и миналата година, когато с лични средства на кмета и екипа му бяха закупени таблети за децата от Центъра за настаняване от семеен тип на деца без увреждания, през тази бе инициирана друга кампания. Тя е насочена към деца-сираци в ученическа възраст и финансирането на реализацията й отново са осигурено с лични средства от: кмета Денчо Бояджиев, председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, заместник-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Полина Иванова, Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева и главният архитект Илин Солаков. На територията на общината децата-сираци са три – двете са в гимназиален етап на обучение, третото е в основно училище. Утре те ще получат коледни пакети с лакомства и по 300 лв.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.