Израел връща строга национална карантина

ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНАТА ИЗРАЕЛЦИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТДАЛЕЧАВАТ НА ПОВЕЧЕ ОТ 500 МЕТРА ОТ ДОМОВЕТЕ СИ

И зраелското правителство одобри в неделя вечер въвеждането на 3-седмична строга общонационална карантина от 18 септември, с цел да се спре застрашителното разпространение на коронавируса в страната през последните седмици.

По време на карантината израелците не трябва да се отдалечават на повече от 500 метра от домовете си. Ресторанти, хотели, спортни и фитнес зали и басейни ще бъдат затворени за посетители. Училищата също ще бъдат затворени, поне за 2 седмици, след което правителството ще обмисли отварянето на началните училища, в зависимост от броя на заразените.

Днес правителството ще вземе решение дали главното израелско международно летище “Бен Гурион” ще продължи да функционира, приемайки и изпращайки самолети.

Новите мерки идват на фона на критики, отправяни срещу премиера Бенямин Нетаняху за справянето му с кризата около коронавируса и с икономиката на Израел.

Решението на кабинета предизвика остри разногласия дори в управляващата коалиция още по време на обсъждането на мерките. Ултраортодоксалният министър на строителството Яков Лицман от партия Обединен юдаизъм на Тората подаде оставка. В писмо до премиера той изрази остро недоволство от плановете на правителството да наложи карантината, която ще обхване Йом Кипур – най-свещения ден в еврейския календар, започващ в неделя, 27 септември, предаде ДПА.

Новите ограничителни мерки ще попречат на стотици хиляди евреи да се молят в синагогите, посочи той, обявявайки оставката си. Премиерът заяви, че съжалява за решението на Лицман, но въпреки това ще го уважи.

Според най-новите данни на министерството на здравеопазването броят на новозаразените с коронавирус в Израел по-рано тази седмица е надминал прага от 4000 дневно за първи път, откакто пандемията достигна страната в началото на февруари. През последните дни броят на новите случаи стабилно се задържа над 3000 на ден.

Случаите се увеличават непрекъснато от смекчаването на първия кръг мерки за изолация през май, като особено силно са засегнати пренаселени места, където живеят най-вече ултраортодоксални евреи. Документирано е, че местните жители там организират масови събирания, включително молитви и сватби в нарушение на здравните разпоредби.

Досега в Израел, който има население 9,2 милиона души, са регистрирани малко над 150 000 случая на Ковид-19 и 1103 смъртни случая, свързани със заболяването.

Българският посланик в Израел Румяна Бъчварова и нейният екип остават на разположение на всички наши сънародници, съобщиха от българското външно министерство. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тел Авив на следните телефони: +97237292144; +97237292155; +97236961372, както и на спешните телефони: +972547640089 и +972545954379. Консулската служба ще обслужва граждани по телефона.

от Vesti.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.