Изпращаме 2020 година с дъжд на места и вятър, от -8 до +15 градуса през януари

Днес с преминаването на студен атмосферен фронт от запад на изток на места ще превали дъжд. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще отслабне. Максималните температури ще са от 5°-8° в западните райони до 14°-16° в източните райони.

В новогодишната нощ в Източна България все още ще превалява, но до сутринта и там валежите ще спрат. В почти цялата страна вятърът ще стихне, в североизточните райони ще е до умерен от северозапад. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Новата година ще започне с предимно слънчево време в по-голямата част от страната. Със стихването на вятъра сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Въпреки слабото понижение на температурите, ще остане по-топло от обичайното за началото на януари. В събота през деня ще духа слаб южен вятър. В неделя облачността бързо ще се увеличи, в югозападните райони още сутринта ще завали дъжд, а до края на деня на места и в останалата част от страната ще превали слабо. Вятърът ще се ориентира от югоизток. Температурите ще са с 2-3 градуса по-високи.

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на река Струма – от 0 до 3 градуса, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието – около минус 5. Най-високите стойности ще достигат до 10-15 градуса.

/e-Razgrad

Снимка Йорданка Бозяджиева

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.