Изпитите след 7 и 12 клас ще се проведат в училище, учебната година ще приключи присъствено

Учебната година ще приключи присъствено за всички ученици след завършването на зрелостниците, външното оценяване и матурите ще се проведат в училищата и няма да отпада учебен материал.

Това обяви във Велико Търново министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

Учебната година се удължава за децата от първи до шести клас, посочи Вълчев. “Тези 303 училища, които избраха през декември да не учат, да провеждат проектни дейности, сега ще учат през юни, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение – това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности”, каза той.

 

Матурите – присъствено

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от четвърти, седми, десети и дванадесети клас. Няма тематично изоставане от предходни години, заяви просветният министър.

“Има предпоставки да бъде проведено при спазването на всички епидемични условия. Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина, ще влизат от колкото се може повече входове”, обясни той.

В ПМГ “Васил Друмев” във Велико Търново министърът откри изследователски комплекс по математика и природни науки. В изследователския център е създадена и нова лаборатория по роботика, а иновативната задача, възложена от образователния министър на ПМГ и Техническия университет в София, е да се разработят нови образователни и тематични направления над задължителните дисциплини и Природо-математическата гимназия във Велико Търново да стане център за дигитални иновации и реализация на младите хора.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.