Изложба „Любовта е…“ – пощенски картички и още нещо в къщата музей „Анание Явашов“

Изложба „Любовта е…“ – пощенски картички от фонда на Регионалния исторически музей в Разград, ще бъде открита в къщата музей „Анание Явашов“ в 16.00 часа в понеделник /6 февруари/.

Какво се крие зад многоточието в името разказва ръководителят на отдел „Нова и най-нова история“ в музея проф. д-р Росица Ангелова, инициатор и част от екипа, направил изложбата възможна.

„Още с появата си пощенските картички започват да пишат история. Разглеждайки ги и четейки текстовете на гърба им, ние откриваме любовта във всичките й проявления. А какво по-хубаво да сторим това сега – през февруари – месеца на любовта и виното“, мотивира се проф. Ангелова.

В изложбата са вплетени и съществени моменти от историята на Разград. Акцент в нея са поезията и писмата на художника и кмет на града в периода 1934-1935 г. Драган Данаилов. Възпитаникът на Академията за изящни изкуства в Торино дава възможност на разградчани да се докоснат до кинематографа и споделя с тях новостите из Европа. Един от инициаторите и създателите на градския парк, негово дело е и колоездачното дружество в града.

„Но той е и човек, който обича. В изложбата са неговите писма до любимата Еленка и прекрасни стихове“, издава в аванс още проф. Ангелова.

В подготовката и аранжировката на изложбата е ангажиран целият екип на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ – Разград: проф. д-р Росица Ангелова, Виктор Костадинов, Милена Маринова, дизайнерът Михаил Маринов, екипът на Радио Разград и ученици от ПГИ „Робер Шуман“.

Всички те ще бъдат в 16.00 часа в понеделник в къщата музей „Анание Явашов“. Поканени са всички разградчани и гости на града. По време откриването на изложбата ще има още емоции и изненади. И, естествено, чаша вино в месеца на любовта и виното.

/e-Razgrad/

Hits: 48

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.