Избраха Иван Гешев за главен прокурор на България

Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор. По закон решението за избор на главен прокурор трябва да вземе Пленумът на Висшия съдебен съвет.

То се счита за прието, когато се гласува с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване. В избора участваха 24 магистрати.

„За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, „против“ –4 и „въздържали се” – 0, с което то беше прието. Заседанието продължи над 10 часа и дори сигнал за бомба не успя да го прекрати.

След заседанието самият Гешев заяви: „Още е рано да казвам какво планирам, тъй като процедурата не е приключила докато не се произнесе и президентът. Надявам се прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората.

Надявам се прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество на места, където това не се случва – по-голяма активност извън рамките на София към окръжни и апелативни прокуратури”.

Той добави: „Трябва да показваме, че няма разлика между български граждани с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление”.

Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор

мандат от 7 години без право на повторно избиране.

Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

 

Кой е Иван Гешев?

Иван Стоименов Гешев има над 23 години юридически стаж в Прокуратурата на Република България, се казва в информация от ВСС. Професионалната му кариера в съдебната система започва на 01.02.1995 г. като помощник – следовател в Столична следствена служба, а от 21.05.1996 г. е следовател в Столична следствена служба. В периода от 17.04.2006 г. до 11.05.2012 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 01.06.2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура. След проведен конкурс, с решение на ВСС Иван Гешев е повишен в длъжност „прокурор“ в Софийска градска прокуратура.

Със заповед на изпълняващия функциите апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София от 16.10.2013 г. е командирован в Окръжна прокуратура – Перник, за срок от три месеца. Със заповед на главния прокурор от 09.06.2016 г. е командирован в Специализирана прокуратура. В периода от 19.07.2016 г. до 16.07.2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската колегия 2018 г. е назначен на длъжност „заместник на главния прокурор“ при Върховна касационна прокуратура.

За работата си в периода 2015 г. – 2017 г., със заповеди на главния прокурор, Иван Гешев три пъти е поощряван с отличие „служебна благодарност“ за отлично изпълнение на служебните му задължения, както и за проявен висок професионализъм. Притежава сертификат, връчен от екипа на фокусна точка „SOYA“ – Европол, за специално признание на заслугите и професионализма му в работата по операция за разбиване на нелегална печатница за производство на фалшиви банкноти, както и документ от Американските секретни служби, отдел „Вътрешна сигурност“, в знак на признателност за неговите изключителни усилия в разследването и предотвратяването на фалшифицирана американска валута.

През 2017 г. е удостоен с грамота „Джовани Фалконе“ за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституция, детска порнография, корупцията, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение. През 2019 г. е награден с грамота и плакет „Джовани Фалконе“ от десетото юбилейно издание на конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ на Посолството на Република Италия и Община Благоевград.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.