Избори “2 в 1”: Гласуваме на една машина, с една смарт карта

Избори “2 в 1” ще се проведат на 14 ноември. Избирателите ще гласуват на една машина с една смарт карта.

“Предложението на Обществения съвет до ЦИК за гласуване с една карта беше направено още през септември. Така ще бъде по-лесно за нас избирателите, когато се изправим пред машината. С две карти може да се объркаме коя за какво служи, това би затруднило процеса”, заяви членът на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в ефира на Bulgaria ON AIR.

“За първи път ще се изправим пред машина, на която трябва да направим един от три избора – дали гласуваме само за президент, само за Народно събрание или и за двете. Познавайки как гласуват българските граждани, предполагам, че повечето ще гласуват и за двете”, обясни Дечева.

Дечева добави, че най-вероятно избирателите ще направят доста кликвания, като това зависи и от мястото, на което ще се намира партията, за която ще гласуват.

Кандидатурите за президент и вицепрезидент да бъдат на два екрана, но за НС ще са на доста повече.

“Най-общо ще има поне 4 големи стъпки. Но хората трябва да ги видят машините и как ще се случва гласуването преди самия вот на 14 ноември. Това ще повиши и доверието на избирателите, част от които са скептични към машинното гласуване”, заяви Румяна Дечева пред Bulgaria ON AIR.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.