Игралците от Лесотехническия грабнаха единадесетата „Капанска китка”

Голямата награда на кмета на Разград на XI Национален фестивал на клубовете за народни хора „Капанска китка” грабна клубът за народни хора при Лесотехническия университет-София.

Наградата си игралците получиха от  зам.-кмета и изпълняващ функциите на кмет на Община Разград Добрин Добрев, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

На церемонията по награждаването в приветствието си към участниците в надиграването Добрин Добрев ги поздрави за труда, който полагат в изучаването на българския фолклор и любовта към танца, за жарта, която не угасва в тях. Зам.-кметът покани ръководствата на клубовете и догодина да посетят Разград за следващото издание на фестивала, когато е убеден, че цветът и колоритът ще са още по-наситени, а красивата емоция за Разград – още по-голяма.

Празникът на българското танцово изкуство, който се организира от Община Разград, читалище ”Бузлуджа” и Танцов клуб „Абритус” и с подкрепата на „АДМ-Разград”АД и „Антибиотик”, се проведе в Общинския културен център при спазване на противоепидемичните мерки. Сред почетните му гости бе доайенът на българските хореографи 92-годишният Борис Вълков, който бе впечатлен от участниците и организацията и коментира, че това събитие потвърждава, че „не се гаси това, що не гасне”.

Осем клуба участваха във фестивала. Изпълненията им оценяваше жури с председател Любчо Василев – заместник-председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и директор на ансамбъл „Мизия“-Търговище и членове: носителят на Световен Оскар за фолклор Димитър Манов и заместник-директорът по творческата част на Капанския ансамбъл Румян Занев и Димитър Манов.

Конкурсната част бе в два тура – в първия клубовете представиха по избор две автентични хора, едното – местно за съответния клуб. Във втория тур се тегли жребий за това кой от три предварително подготвени танца да бъде изпълнен на сцената, точките от този тур се удвояват.

След пресмятане на точките първа награда спечели ТК ”Геренска вечеринка” при читалище ”Развитие” – Търговище; втора –  Танцово студио ”Калина Рада” – Разград, а трета – Клуб за народни хора „Добруджа” –Т утракан. Културните институции в Разград връчиха специални награди. Наградата на Капанския ансамбъл отиде при ТФ ”Липник”- с. Николово, Русенско; наградата на Регионалния исторически музей – при Фолклорна формация „Пагане” – Кубрат; наградата на РЕКИЦ Читалища – при Клуб за народни хора „Джумалийци” – Търговище, а на читалище ”Бузлуджа” – при Клуб за народни танци „Черноморци”- Варна. Специален приз от организаторите имаше и за най-малкия участник – Александра от Кубрат, която е на 7 години и половина.

Преди конкурсната част публиката се наслади и на изпълненията на домакините от ТК ”Абритус” с художествени ръководители Емилия Русева, Кремена Иванова и Кънчо Върбанов.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.