Ивет Горанова донесе първо олимпийско злато на България от 13 години

21-годишната плевенчанка Ивет Горанова стана олимпийска шампионка в категория до 55 кг в карате дисциплината кумите на игрите в Токио. Българката победи Анжелика Терлюга от Украйна с 5:1 точки във финала.

Двете състезателки започнаха с по една точка след успешно юко. След това Ивет Горанова поведе с ново юко. Минута и 20 преди края нашият щаб поиска видео преглеждане за ипон, но такъв не бе отсъден. Секунди след това Горанова направи успешно вазари. 10 секунди преди края Ивет поведе с 5:1 с ново успешно юко. В последните секунди от срещата украинския щаб имаше претенции, че Терлюга е пласирала удар в главата на Ивет. След преглеждане на ситуацията не бяха отсъдени точки за украинката и по този начин резултатът в срещата не се промени и България спечели първи златен медал от Олимпийски игри от 2008 г. насам, когато Румяна Нейкова завърши на първо място в дисциплината скиф.

Това е дебют за дисциплината карате кумите на олимпийски игри, което значи, че нашето момиче е първата олимпийска шампионка в историята!

Горанова тя осигури четвърти медал в актива на България на Олимпиадата в Токио след среброто на състезателката по спортна стрелба Антоанета Костадинова на 10 метра пистоле,  бронза на Тайбе Юсеин при 62-килограмовите в женската борба и Стойка Кръстева по бокс която е финалист в категория до 51 килограма.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.