Земетресението в Турция и Сирия: Жертвите надхвърлят 16 000 души

Ниските температури задълбочиха страданията на оцелелите от силното земетресение в Турция и Сирия, при което загиналите са вече над 16 000 души.

Очаква се броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,8 да нарасне рязко, като спасителните дейности наближават 72-часовия срок, който експертите по бедствията смятат за най-вероятния за спасяване на човешки живот.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна за “недостатъци” след критиките към реакцията на правителството му на силното земетресение, което е едно от най-смъртоносните през този век. Оцелелите бяха оставени да се борят за храна и подслон – и в някои случаи да гледат безпомощно как роднините им призовават за помощ и в крайна сметка замлъкват под отломките. Въпреки това спасителите продължават да вадят оцелели от отломките, макар че броят на жертвите продължава да расте.

Докато критиките в интернет се засилваха, Ердоган посети едно от най-тежко засегнатите места – епицентъра на земетресението Кахраманмараш, и призна проблемите в реакцията. “Разбира се, има недостатъци. Условията са ясно видими. Не е възможно да бъдем готови за подобно бедствие”, каза той.

В Газиантеп температурите паднаха до – 5 градуса по Целзий рано в четвъртък. Но студът не попречи на хиляди семейства да прекарат нощта в коли и импровизирани палатки. Официални лица и лекари съобщиха, че 12 391 души са загинали в Турция и най-малко 2 992 в съседна Сирия от земетресението, като общият брой на загиналите е 15 383. Експертите се опасяват, че броят им ще продължи да нараства.

Въпросът за помощта за Сирия е деликатен и санкционираното правителство в Дамаск отправи официална молба към ЕС за помощ, съобщи комисарят на блока за управление на кризи Янез Ленарчич.

Европейската комисия “насърчава” държавите – членки на ЕС, да откликнат на молбата на Сирия за медицински консумативи и храни, като същевременно следи дали помощта “не се отклонява” от правителството на президента Башар Асад, отбеляза Ленарчич.

Десетки държави, включително САЩ, Китай и държавите от Персийския залив, обещаха да помогнат, а екипи за издирване, както и хуманитарни доставки вече пристигнаха.

БГНЕС

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.