Зеленски пред Петков: Украйна е готова да снабдява България с електроенергия

С премиерът на България Кирил Петков се запознахме на Мюнхенската конференция преди два месеца.

Тогава ние говорехме, че искаме мир, а Русия казваше, че не възнамерява да напада. Но вече 64 дни виждаме колко струват заявленията на руските управници, вече 64 дни Русия атакува нашите цивилни, нашите военни, разрушава всичко, убива всички, унищожава училища, детски градини. Вече 64 дни ние отстояваме, а Русия нищо не успя да постигне и съм сигурен, че няма да постигнат всичко освен пренебрежението на всички порядъчни хора в света. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски след среща с премиер Кирил Петков.

“Ние усещаме, че целият живилизован свят днес е солидарен с Украйна, включително и България. Украйна както никога, има нужда от подкрепата на надеждните си приятели, за да отстоява правото на живот на нашия народ. Тази борба не е само борба за Украйна, сега ние в Украйна защитаваме ценностите на цяла Европа, на целия свят, свободата на целия европейски народ и точно сега в Украйна се решава дали другите европейски народи ще могат да живеят свободно и демократично”, заяви Зеленски.

Той каза още, че с Петков са говорили за установяване на взаимодействие за ремонт на украинска военна техника в български военни мощности. “Това е много важно за Украйна, убеден съм, че такова сътрудничество ще бъде изгодно и за българските компании и за българската икономика, за нас са много важни качеството и сроковете”, подчерта Зеленски.

Двамата са обсъдили и вазаимодействие в сферата на енергетиката. “Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа чрез Трансбалканския газопровод”, заяви президентът на Украйна.

По думите му са постигнали договорености и за транспортиране на селскостопанска продукция от Украйна през пристанището във Варна. Украйна ще сътрудничи на българските плавателни съдове, които са блокирани в Черноморските пристанища, каза още Зеленски.

Той благодари, че България е подкрепила санкциите, които наложи ЕС срещу Русия. Според Зеленски те са необходими, за да може Русия да бъде принудена да търси мир. Президентът на Украйна изрази надежда, че и в бъдеще България ще продължи да подкрепя санкциите, както и членството на Украйна в ЕС.

Зеленски благодари на Петков за инициативата му за събиране на средства за Украйна за боеприпаси. “Със своя пример вдъхновявате много граждани по света да проявяват солидарност с украинския народ”. Той благодари и на всички българи за гостоприемството и посрещането на “хиляди жени и деца, които потърсиха спасение от войната в Украйна в България”.

Украинският президент бе попитан дали ще продължи да смята България за приятелска страна, ако не изпратим оръжия в Украйна. “Всяка страна помага с това, с което може. Една страна може да има хиляди самолети и да не даде нито един, а някоя може да няма и да даде повече, от това, което може да си позволи. Смятам, че България е сред приятелските страни за Украйна. Тя може с различни стъпки да помага”, уточни Зеленски.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.