Здравко ДУШКОВ: Васил Левски е светлина и знаме в сърцето ми и винаги ме е вдъхновявал за победи и уникални инициативи!

ЗАСЛУГИТЕ НА ДУШКОВ ЩЕ БЪДАТ ОЦЕНЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО ОТ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ПРОСТРАНСТВО И ДЕЙНОСТИТЕ В РАЗГРАДСКИЯ КРАЙ В ОБЛАСТТА НА СПОРТА, ЖУРНАЛИСТИКАТА И РАБОТАТА С МЛАДИТЕ ПОКОЛЕНИЯ

Уважаеми читатели,

Това е седмата част на рубриката ни „С Разград в сърцето завинаги“, в която ви срещаме и разказваме за хора, родени тук или дошли в Разград по прищявка на съдбата, по любов или защото житейската пътечка ги е довела в столицата на Лудогорието.

А те със своите дела и пример са оставили отпечатък върху развитието на града, върху общността в Разград. Със срещите и разказите за такива ярки личности от всички сфери на живота: бизнес, култура, спорт, социални дейности, здравеопазване, обществен живот, ще покажем, че паметта за тях и стореното от тях е жива и Разград им е признателен и благодарен, за това, че са го направили по-красив и по-добър.

Рубриката подготвяме по идея и с подкрепата на „Лудогорско пиле“.

Първо ви разказахме за проф. Влади Симеонов, творческа личност, която съчетава в себе си дарованията на изпълнител, диригент и педагог. След това ви представихме световно известната цигуларка Ваня Миланова , както и филмираната среща на д-р Димитър Петков и оператора Живко Жечев с първия демократично избран след промените у нас кмет на Разград Венелин Узунов. Последва среща с уникалния турист маратонец, световния рекордьор Георги Сергиев и с баскетболиста и поет, почетния гражданин на Разград Пламен Панчев.

Днес с Нели Николова и Живко Жечев в текст и филм ви представяме Здравко Душков – една личност, която е свързана със спортния живот в Разград, но и образцов учител с богат професионален опит и истински будител. Над 50 години учи и възпитава деца и юноши на спорт и добродетели. Удостоен със званието “Почетен гражданин на Разград” през 2019 г. като постоянен генератор на идеи, инициатор и сподвижник на уникални по рода си спортни и родолюбиви инициативи за малки и големи. Негови ученици печелят медали, конкурси и състезания и се класират на финали. Отличен организатор, творец на добрини и чудеса.

Във видеото ще разберете как Здравко Душков е дошъл в Разград, какво е вложил в юбилейната си книга  “Отблизо и далеч”, какво е Апостола за него, кои са инициативите, които осъществява с Левски и с Разград в сърцето.

Приятно гледане!

Остава от текстовата част на интервюто да научим за  връзката и работата му с децата, отношението му към получените награди и пожеланията му.

Приятно четене!

Как усещате връзката с децата, работата с децата, какво от Вашите усещания им предавате на тях?

Първо им предавам обичта си. Децата усещат това и са всеотдайни.  Особено сега: занимавам и с волейбол, на детско-юношеско ниво, момичета, девойки до 16 години и кадетки, които са до 18 години.  В класирането пред нас единствено е отборът на Добрич. Съдействаме си с общината, в лицето на кмета Денчо Бояджиев в Ученическа спортна школа да има учител по волейбол –  в момента това е Айшегюл Ахмедова. А тук в училище “Васил Левски” активно помагат учителите по физкултура Атанас Голешевски и Севдалин Стоянов.

Втора година провеждаме състезанието “Левски скок” в тази пандемична обстановка, а за първи път тази година имахме толкова много участници – 360! Въпреки всичко! Децата, които най-добре скачат, ги награждавахме пред паметника на Левски в двора на училището.

Почетният гражданин на Разград от 2019 г.
Почетният гражданин на Разград от 2019 г.

За такава богата дейност и за такава огромна отдаденост, разбира се, има и награди. Коя е най-висшата? Почетен гражданин на Разград, наградата “Никола Икономов”, “Учител на годината”, “Неофит Рилски” от Министерството на образованието и много, много други…

Да, това е едно признание за моята дейност. Особено “Почетен гражданин на Разград”, която така ме развълнува, защото предложението беше направено от българите разградчани във Вашингтон, с председател на Инициативния комитет Бойка Попова. Приемам го с голямо вълнение и удовлетворение, че съм работил за нашия град и това е оценено. И ще продължавам да работя, докато мога. За гражданите на Разград, за децата на Разград. Правим общински състезания по волейбол, със Сашо Панчев, защото децата обичат волейбола и са 120-130 участници момчета и момичета. Участват в две възрастови групи, момичета и девойки, състезанията се приемат много добре. Дори по улицата ме спират и ме питат кога ще правим пак състезанията. Вероятно през април пак ще го направим, наградите са подсигурени –  купи, медали и маркови волейболни топки за победителите.

Тук искам да спомена, че имаме национален състезател по волейбол, единствен от регион Добруджа – Кристина Йорданова. Тя стана и балкански шампион, на трето място е в европейското първенство, на състезанията за девойки  е определена като най-полезен състезател за България.

На "Хювефарма арена" на мач на "Лудогорец" в Шампионска лига
На “Хювефарма арена” на мач на “Лудогорец” в Шампионска лига

На кого искате да благодарите?

Инициативите, които правим заедно с всички мои съмишленици и с подкрепата на няколко души – Община Разград в лицето на кметовете, които са били, д-р Маломир Власов, изобщо фамилия Власови, Иван Пенев, Севда Ламбрева, които са и в управителния съвет на Спортния клуб “Спорт за всички”, защото без финансова подкрепа не можем нищо да направим. И още – на  Адриан Шишманов, председател на Училищен спортен клуб при ОУ “Васил Левски”. На Владислав Иванов, заместник-директор в училището и зам.-председател на клуба , с когото заедно движим дейностите. Ще продължа – благодаря на Цветан Петров, Георги Здравков, Николай Неделчев, ЕТ “Вива Вет”, Любомир Лозанов – изпълнителен директор на “Амета”. И още – Огнян Обрешков, Румен Димитров, Радомир Рашков, Красимир Чешмеджиев,  Александър Александров, Юлиян Данаилов- ОИЦ – Разград, Петро Душков, Калинка Панчева – директор на “Родна Стряха”,.Ларнака, Кипър.

С тяхна подкрепа спортът в училището продължава да се развива и това е което всъщност пак ме вдъхновява да не спирам. Организираме турнир по футбол отново  в чест на Васил Левски. С училищния клуб, с ръководството на училището, всяка година във връзка с рождението на Левски организираме състезание – първо обучение по плуване и след това състезание по плуване, на което пак раздаваме медали с образа на Апостола.

Да не забравя – специална благодарност и на редактора на книгата ми Димитър Петров, за компетентността и разбирането.

Момент от юбилея и представянето на книгата му на 12.01.2019 г.
Момент от юбилея и представянето на книгата му на 12.01.2019 г.

Ако трябва да  пожелаете нещо на себе си, какво ще бъде то?

Това високо доверие, което имам към мен от разградската общественост, ме задължава да работя със същия дух и заедно да продължаваме напред. Докато имаме възможност, да правим тези добри дела – в името първо на децата, защото те са най-ценното нещо в нашия живот. Да продължим да организираме Спартакиадата за работници и служители, която се възприема много добре.

Ще си пожелая здраве! Пожелавам си го, защото преди седем години бях изпаднал в кома, имах проблеми със сърцето, имам присадена изкуствена клапа и в продължение на тези седем години именно това, което правя, ме мотивира. И ето, сега нямам проблеми със сърцето, и още повече ме вдъхновява да работя.  Имаме богат спортен календар. Аз съм член и на Бюрото на българските синдикати в Разград, заедно с ръководството правим работническите спартакиади и това се възприема много добре от обществеността.

А за училището, което носи името на Васил Левски – пак ще кажа, че Левски е в сърцето ми и съм щастлив, че съм имал възможност да бъда учител в това училище и с ръководството и децата организираме такива инициативи, че и в спорта ОУ “Васил Левски” е водещо училище. Отборите, които съм ръководил – по футбол, по лека атлетика… Тук има много добре развита лека атлетика благодарение на треньора Красен Цонев, който също активно помага и в организацията на “Левския скок”. Тук има не само купи на общинско и областно, но и от много купи от национално ниво. И те остават като свидетелство за нивото на спорта в това училище. И неслучайно са подредени във фоайето – първото нещо, което вижда човек, когато влезе. Защото децата тук освен училището, обичат много и спорта.

Благодарим за това интервю!

=======================================

 Диана ПЪРВАНОВА – директор на ОУ „Васил  Левски“: Здравко  Душков – Човекът Вселена!

Ентусиаст, спортен деятел, учител, журналист…. прекрасен колега, добър приятел – грижовен, отзивчив, обичащ! Учител по призвание и душа – това е за мен господин Здравко Душков! Верен и всеотдаен на спорта и децата! Забележителен с организаторските си умения и спортно вдъхновение и днес той е част от педагогическата общност на основно училище “Васил Левски”. Много са инициативите, спортните празници и събития в нашето училище по идея на господин Душков. Лъвски скок, 10-те най-добри спортисти на годината, ежегодни турнири по футбол и волейбол, бадминтон и шах, Плувно лято и плувен състезание, посветено на рождението на Васил Левски са част от училищните спортни прояви, чийто автор и инициатор е г-н Душков.

Пословична е всеотдайността му към всяко спортно събитие, което организира. Откривател на спортни таланти и техен вдъхновител! Стотици са учениците, които са спортували и развивали своя спортен талант в секциите водени от г-н Душков. Училищните спортни отбори, които г-н Душков подготвя, са многократни областни и републикански шампиони. Той е учредител на Училищния спортен клуб и дълги години негов заместник-председател.

Г-н Здравко Душков създаде и чудесното приятелство между ОУ “В. Левски“ и Българското неделно училище „Христо Ботев“ във Вашингтон. С негова подкрепа и с активното съдействие на г-жа Бойка Попова стартираха наши съвместни инициативи, размяна на гостувания и споделяне на образователни практики.

Господин Душков е известен на разградската общественост още и като воден спасител, инструктор по плуване, треньор по футбол и бадминтон, спортен журналист в продължение на 20 години – кореспондент на вестник „Футбол”, „Гледища днес”, и „Екип 7”.

Дългогодишният му професионален опит, всеотдайността и ентусиазмът му са наистина заразяващи. Инициативен, енергичен, с новаторски дух, отдаден всецяло на децата и спорта, господин Здравко Душков се ползва с авторитет както сред колегите, така и сред обществеността.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.