За 17 евродепутатски места се борят 318 българи: политици, русофил и модел

Общо 318 са кандидатите за евродепутати, съобщиха за “Дневник” от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Седемнадесет са местата за България в Европейския парламент (ЕП). На изборите на 26 май ще се гласува за претенденти от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета, сред които има както партийци, така и хора от различни сфери на обществения живот.

Според проучване на “Алфа Рисърч” сигурни представители в ЕП ще имат само три формации – ГЕРБ, БСП и ДПС, като разликата между двете големи политически сили е под един процент. Шансове да изпратят евродепутат имат и обединението “Демократична България” и ВМРО.

На европейските избори има реален шанс за пренареждане на листите с кандидати за евродепутати, тъй като прагът за валидност на преференциите е 5% от гласовете за съответната листа, а водачът не е защитен от изместване. Този път т. нар. феномен 15/15 е изключен, тъй като номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите – от 101 нагоре.

 

Кои отиват в Брюксел

Като залага на познати в Брюксел и Страсбург лица, ГЕРБ цели да има поне шестима евродепутати. Начело на листата е сегашният еврокомисар Мария Габриел, а на следващите четири места са настоящите евродепутати – Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Шести е Александър Йорданов от СДС – една от партиите, с които ГЕРБ за първи път се съюзява преди избори. Седма е бившият министър на европредседателството Лиляна Павлова, за която се очаква да работи за преференции с цел да заеме по-предно място в листата. ГЕРБ е номер 12 в интегралната бюлетина, а на 12-а позиция в листата е депутатът Младен Шишков, но номерът му в бюлетината трябва да бъде 112.

 

Борба за преференциален вот се очаква между кандидатите за евродепутати на “БСП за България”, която също се стреми към шестима представители в ЕП. В партията напомнят, че интригата стана по-голяма, след като широкото ръководство на социалистическата партия бламира лидера Корнелия Нинова и пренареди листата, като вкара на пето място президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който Нинова се опита да отстрани. Очаква се за гласове за себе си освен Станишев да работи и зам.-председателят на БСП Деница Златева, която трябваше да бъде трета, но остана на неизбираемото седмо място в листата. След водача Елена Йончева са младите и неизвестни досега социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Витанов е на 37 г. и е депутат първи мандат от БСП, а Пенкова е на 31 г., учила е в няколко университета зад граница и доскоро бе зам.-председател на клуба на младите българи в чужбина “Милениум”. Изненадата в листата е доскорошният шеф на кабинета на президента Иво Христов, който е на избираемото четвърто място. В списъка има и двама сътрудници на бившата “Държавна сигурност” – Румен Гечев и Емил Георгиев

 

Очакванията са водачът на евродепутатската листа на ДПС Мусфата Карадайъ да се откаже да стане евродепутат. Така на първо място ще излезе неходещият в парламента Делян Пеевски, който контролира голяма част от медиите в България и преди време се самоопредели като “един успял човек на 33 г.”. След неуспешния опит да стане шеф на ДАНС и последваните масови и продължителни протести, той бе кандидат за евродепутат, но се отказа, след като бе избран. Неофициалните очаквания в ДПС са, че този път Пеевски ще замине за Брюксел. Представители на ДПС в ЕП вероятно ще бъдат сегашните европедупати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

Шанс да има евродепутат има и “Демократична България”, чиято листа води бившият лидер на ДСБ Радан Кънев. Тъй като обединението се състои от три партии, се очаква преференциален вот за различни кандидати от симпатизантите на отделните формации. На челните места в листата са Стефан Тафров от “Да, България”, Албена Върбанов от природозащитната формация и журналистът Мария Спирова като кандидат на “Да, България”. Девети е природозащитникът Тома Белев. “Демократична България” е номер 13 в бюлетината, а под същия номер в листата е Сева Памукчиева от “Да, България”, чийто номер в бюлетината трябва да е 113.

Водач на листата на ВМРО е сегашният евродепутат Ангел Джамбазки, който има шанс да влезе и в следващия европарламент. Партията е номер 3 в бюлетината, а трети в листата е настоящият депутат Александър Сиди, който трябва да е номер 103 в бюлетината. В листата на ВМРО са режисьорът Андрей Слабаков и бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

 

Другите кандидати

След като коалиционните партньори от “Обединени патриоти” не се разбраха за обща листа, Валери Симеонов поведе листата на коалиция “Патриоти за Валери Симеонов”, в която има и кандидат от ромски произход – европейския шампион по бокс Даниел Асенов. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров се отказа да се бори за евродепутатско място и направи телевизионен кастинг за кандидати за евродепутати. Водач на листата на “Атака” е 37-годишният историк и русофил Георги Димов. За “патриотичния вот” ще се бори и коалицията “Воля – Българските родолюбци”, чийто водач е Веселин Марешки. Втори в листата е изключеният от Народната партия за свобода и достойнство (НПСД) партиен лидер Орхан Исмаилов.

 

Други представители от бившия Реформаторски блок също ще претендират за гласове на изборите – министърът на отбраната във втория кабинет “Борисов” Николай Ненчев е независим кандидат, а бившият депутат Настимир Ананиев води листата на партията си “Волт”. Партия “Движение България на гражданите” се отказа да участва на изборите. От левия вот се очаква да отцепи създадената от АБВ “Коалиция за България”, водач на чиято листа е икономистът проф. Боян Дуранкев.

 

Към гласовете на младите и на българите зад граница ще се стремят кандидатите от подкрепената от НДСВ и “Новото време” листата “Път на младите”, които са на възраст до 35 г. Водач е юристът и председател на клуб “Милениум” Румен Чолаков, а сред кандидатите има бизнес консултанти, проектанти, психолози, както и модел (още за листата четете тук).

 

Досегашният евродепутат Николай Бареков, който заяви желание да става учител в Пловдив, също е кандидат в листата на движение “Презареди България”, чийто водач е Димитър Байрактаров. Водач на листата на “Българско национално обединение” е Евгения Банева, която м.г. във Франция бе арестувана заедно със съпруга си Николай Банев по обвинение за източване на девинския завод “Полимери”. Кандидат за евродепутат от движение “Заедно” е бившият изпълнителен директор на “Кремиковци” и бивш собственик на футболния клуб на ЦСКА Александър Томов. Бившият кмет на “Младост” Десислава Иванчева, която бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор заради подкуп, и Ваня Григорова от КТ “Подкрепа” са независими кандидати за евродепутати. Листи регистрираха и партиите на Лютви Местан, Татяна Дончева и Светльо Витков – ДОСТ, “Движение 21” и “Глас Народен”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.