За шести пореден път Деян Денчев изработи най-добрата гъдулка в страната

За шести пореден път майсторът лютиер Деян Денчев получи признанието на гилдията. Изработената от него гъдулка бе избрана за най-добрата в страната на седмия Национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие” в Котел.

Директорът на музикалната школа в Разград и оркестрант в Капанския ансамбъл се включил тази година с бяла гъдулка – и тя единствена в страната – изработена е изцяло от български клен. „Страхотен инструмент“, без излишна скромност оценява произведението си майсторът. Гъдулката е една от двете, изработени от него през изминалата година. И двете вече са при новите си собственици. Тази – бялата, е в ръцете на топ гъдуларя у нас Пейо Пеев – част от народния оркестър на Българското национално радио, а другата – у талантливо момче в Музикалното училище в Широка лъка, което много искало да я има.

Досега Деян Денчев е направил 15 гъдулки. Първата подарил при първото си участие на организаторите на събора „Родолюбие”. Има една в Америка, за част от останалите вече стана дума. Любопитна подробност е, че разградчанинът е неизменно пръв сред майсторите на народни инструменти у нас вече шест пъти по ред от всичките седем национални събора. Както се шегуват приятелите му – не е спечелил седем пъти, защото по време на първия събор бил на турне в чужбина… Още за търсенето и иновативните идеи на майстора при изработката и развитието на гъдулката през годините вижте ТУК и ТУК.

Пейо Пеев с първата си гъдулка от Деян Денчев – годината е 2017-та, специална поръчка от именития музикант майсторът да му изработи гъдулка.
Пейо Пеев с първата си гъдулка от Деян Денчев – годината е 2017-та, специална поръчка от именития музикант майсторът да му изработи гъдулка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.