За Тръмп Китай е заплаха за целия свят

Китай в известен смисъл е заплаха за целия свят поради стремителното развитие на въоръжените си сили. Това каза президентът на САЩ Доналд Тръмп пред журналисти на среща с австралийския премиер Скот Морисън в Белия дом, съобщава БТА.

“Откровено казано мисля, че китайците използват американски пари”, добави Тръмп, имайки предвид търговския дефицит на Вашингтон с Пекин. Според него този дефицит в двустранния търговски обмен достига 500 милиарда долара годишно.

Президентът на САЩ коментира напрежението между Саудитска Арабия и Иран заради атаката с дронове по петролни рафинерии на арабите. По думите му най-лесното нещо за него ще е да нанесе военни удари по Иран, но предпочита да не го прави. Той допълни, че очаква санкциите срещу Иран да дадат резултат и че предпочита тази стратегия пред военните действия.

Тръмп прикани европейските страни да си вземат обратно гражданите, които са се присъединили към групировката “Ислямска държава” и сега са държани в затворнически лагери в Североизточна Сирия от кюрдски сили.

“В някакъв момент ще ми се наложи да кажа: или си ги прибирате обратно, или ги пускаме при границата ви”, каза Тръмп и добави, че САЩ няма да плащат за държането в плен на хиляди бойци. “Повечето от тях са дошли от Европа”, заяви той за екстремистките бойци.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.