За първи път учените свериха атомните часовници по звездите

Астрономите и експертите по точно време обединиха усилията си, за да създадат нова система за по-точна синхронизация на атомните часовници по света, използвайки радиосигнали, излъчвани от далечни звезди. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Physics и цитирани от РИА Новости.

Атомният часовник е устройство за измерване на времето, при което вибрациите, възникващи на нивото на атомите или молекулите, се използват като еталон. Международната система от единици SI определя една секунда като 9 192 631 770 периода на електромагнитно излъчване, произтичащи от прехода между две нива на основното състояние на атома на цезий-133.

Такава точност е необходима за определяне на позицията на космическите кораби, сателитите, балистичните ракети, самолетите, подводниците и безпилотните превозни средства. Атомните часовници се използват в сателитни и наземни телекомуникационни системи, в базови станции за мобилни комуникации, както и в международни и национални бюра за стандарти и услуги за прецизно време, които периодично излъчват времеви сигнали по радиото.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.