За празника на Лозница – изложба за архитектурата на града

След изложба в София, архитектурата на Лозница ще бъде представена и в  лудогорския град.

На 4 септември от 16.00 ч., по случай деня на Лозница и 100 години от рождението на арх. Стойко Дончев, арх. Зекие Емин и арх. Георги Мърхов от фондация “Ново архитектурно наследство” ще представят проучванията си за Лозница във фоайето на читалището в града. След това ще има архитектурна обиколка, на която архитектите ще разходят всички любопитни из сградите на арх. Стойко Дончев и ще разкажат повече за техните достойнства.

От 29 юни да 22 август архитектурата на Лозница бе един от шестте обекта в изложбата “Тоталпроект. Непознатата архитектурна модерност”, която разказва за българската архитектура през периода 1945-1989 по нов и интерактивен начин. На откриването тя събра над 400 души, а през цялото лято през нея преминаха близо 4000 посетители. Те успяха да се запознаят по-отблизо с архитектурата на следвоенния период в България и да научат много нови неща за малкия и непознат за повечето посетители град Лозница. На 15 юли се организира и специална вечер, посветена на града, на която фондацията показа и проучванията си за работата на арх. Стойко Дончев – проектант на сградите в Лозница.

Изложбата е организирана от фондация “Ново архитектурно наследство” (НАН) в партньорство с Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” в столицата, а нейни куратори са арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева, като историята на Лозница е проучена и представена от разградския архитект  Зекие Емин заедно с колегите й от фондацията.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.