Защо Мъри Стоилов е точният човек за Левски?

Едва ли съществува и едно „синьо“ сърце в България, което да не е затуптяло три пъти по-бързо, когато в началото на изминаващия сезон начело на Левски се завърна най-успешният треньор в новата история на 26-кратните шампиони – Станимир Стоилов.

„Мъри“, който през годините не един и два пъти бе свързван със завръщане на ст. „Георги Аспарухов“, си дойде вкъщи в един от най-тежките моменти на „лавината“. А дали това е бил правилен ход е меко казано налудничав въпрос, имайки предвид в какво спортно-техническо състояние се намираше Левски в последните години и къде е сега.

Завръщането на „Мъри“ не бе лесна работа. Стоилов е професионалист, а за да имаш такива хора в екипа си, трябва да им осигуриш определени финансови средства. Тук е редно да отбележим, че голяма роля за завръщането на треньора изигра букмейкърската компания PalmsBet, която обезпечи възнаграждението на Стоилов. „Палмите“ станаха основен спонсор на Левски, а на този линк може да научите повече как компанията помогна за стабилизирането на цялостното състояние на „сините“. Финансовото положение на любовта на половин България не бе никак розово през последните няколко години и сътрудничеството с PalmsBet се оказа жизнено важно за бъдещия прогрес. В днешно време качествения футбол изисква пари, а когато фенската маса и ръководство се обединят по такъв начин, то успехите рано или късно ще дойдат.

Сезон ’20/21 бе катастрофален за Левски. „Сините“ завършиха на 9-то място след края на редовния сезон с 28 спечелени точки от 26 срещи. Левскарите записаха 12 поражения в редовните кръгове от първенството, а феновете бяха принудени да търпят негативен рекорд след нов негативен рекорд. Нещо абсолютно неприсъщо за гранд с историята и традициите на Левски. Лято ’21-во също не бе особено радостно. Отнякъде се появи британецът Джо Диксън, който представи няколко проекта за нов стадион и мултимилионни инвестиции, но нещата очаквано не се получиха. По всичко личеше, че се задава нова тежка кампания за Левски, когато в началото на септември 2021-ва на кормилото застана хасковското „синьо“ сърце.

След по-малко от един цял сезон начело на „сините“, метаморфозата в отбора е очевидна от далеч. Левски все още е далеч от нивото и стандартите на клуба, но за разлика от миналата година, сега отборът е в Топ 6. Левски приключи редовния сезон с актив от 42 точки след 26 мача и съвсем заслужено ще гони квота за Европа. Именно в Европа Стоилов направи име като старши треньор. „Синята приказка“ от средата на първото десетилетие на този век бе най-силният период в Левски за последните близо 30 години. Стоилов въдвори ред и дисциплина, невиждани по родните терени дотогава. Първият престой на хасковлията бе нашарен с две титли и една Купа на България, с ¼-финал в Купата на УЕФА и с историческо влизане в групите на най-важните клубен турнир – Шампионска лига.

Но подобрението в играта на Левски се усеща не само в първенството, а и в турнира за Купата на България. „Мъри“ класира отбора на полуфинал, а там жребият отреди хегемона в последното десетилетие Лудогорец. Първият мач се проведе в Разград, а възродения и набиращ все по-голяма инерция столичен отбор отиде, видя и победи. Направи го с качествена игра, себераздаване и битка. Точно така както бе и преди 15 години.

Станимир Стоилов не е магьосник. Нещата в Левски са далеч от перфектни, но ако Стоилов получи нужното време и подкрепа от ръководните фактори на „Герена“, то нещата ще вървят само и единствено нагоре. Апетитът идва с яденето, а за пръв път от доста време на масата на Левски има какво да се яде. Със Стоилов начело и с много търпение в сърцата, добрите дни със сигурност са доста по-близо, отколкото и най-големите оптимисти се надяват.

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.