Затягат контрола по пътищата заради чумата по свинете

Специалните бетонни контейнери за изхвърляне на хранителни отпадъци по пътя Русе-Разград-Варна да се почистват по-често.

Това предложи днес на заседанието на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция за безопасност на храните в Разград д-р Илиян Драмалиев като изпреварваща мярка за ограничаване на рисковете, свързани с разпространението на африканската чума по свинете.

Зам.-областният управител Евгени Драганов разшири обхвата на предложението с проверка и саниране на съществуващите контейнери по всички основни пътища и паркинги за почивка В Лудогорието, а пред Агенция „Пътна инфраструктура“ да се настоява контейнерите да се почистват всеки месец.

И според останалите членове на Съвета евентуалната епидемия може да се избегне само със строг контрол по пътищата.

Участниците в заседанието взеха две конкретни решения. Едното е свързано с местните власти: Да се уведомят кметовете на общините Разград, Лозница и Цар Калоян да извършат проверка и вземат мерки за периодично почистване на зоните около основните пътища и паркинги за почивка. И да не се допуска излизане на свине по улици и сметища, изхранването им с кухненски отпадъци, както и изхвърлянето на кухненски отпадъци по сметища, улици и около селата.“.

/e-Razgrad/

 

Снимка: Областна администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.