Засилено полицейско присъствие и проверка на електросъоръженията преди първия учебен ден

Засилено полицейско присъствие е осигурено за първия учебен ден около всички училища, детски градини, натоварени и опасни пътни участъци, кръстовища и пешеходни пътеки в област Разград, съобщиха от ОД на МВР.
Освен сектор “Пътна полиция”, в началото на учебната година участие в охранителните и организационни дейности ще вземе целият униформен състав на полицията.
Проведени са срещи с представители на Регионалния инспекторат по образованието, с кметове на общини, директори на училища, за набелязване на съвместни действия по организиране началото на новата учебна година и недопускане на нарушения на обществения ред.
На места вече са извършени проверки на сградите на училищата и детските градини с с предписания за подобряване на тяхната физическа защита и недопускане на нерегламентирано проникване в тях. Срещи се провеждат и с охранителните фирми, пазещи училищата и детските градини, като се обръща внимание да следят за лица със съмнително поведение в и около обектите. Уточнени са начините за бърза връзка на училищните ръководства, охранителните фирми и представителите на районните управления.
Предстоят системни проверки в питейни и увеселителни заведения за пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и за нерегламентирана продажба на алкохол и тютюневи изделия. Създадена е организация за противодействие на разпространение на наркотични вещества в районите на училищата, като се провеждат периодично полицейски операции.
От 1 септември до 31 октомври се провежда традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, а за периода 16-31 октомври, за предотвратяване на пътни произшествия, ще бъде осигурено полицейско присъствие и контрол в районите на училищата по време на отиване и връщане на децата от учебните заведения. При необходимост движението ще се регулира ръчно.
„Седмица за превенция на детската пътна безопасност” са дните от 23 до 29 септември, като 28 септември е обявен за „Ден на превенцията”. Тогава в град Плевен ще се проведе 27-ят национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2019”.

Дни преди настъпването на новата учебна година, екипи на електроразпределителното дружество, обслужващо Североизточна България, извършват обстоен оглед на електрическите съоръжения в близост до учебните заведения, съобщиха и от „Енерго-Про“. Проверката цели да потвърди изправността на електрическите касети и трафопостове, захранващи училищата и университетите на територията, и при необходимост да се предприемат превантивни мерки за осигуряване на непрекъснато и безопасно електрозахранване по време на учебния процес.
Инспекции от такъв характер са част от ежегодната профилактика на съоръженията и подготовката им за есенно-зимния сезон. Специалистите на „Електроразпределение Север“ са в готовност да реагират незабавно при непредвидени повреди по мрежата на дружеството и на сигнали за вандалски прояви по електрическите съоръжения, каквито често се случват. Телефон 0700 1 61 61 остава денонощно на разположение на клиентите по всички въпроси, касаещи електрозахранването на територията на Североизточна България.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.