Заря, венци и цветя за Деня на Разград

Празничният за Разград 28 януари завърши с пищна заря, поднасяне на венци и много цветя пред Мавзолея-костница и Войнишкия паметник.

Иконите на Св. Димитър, Св. Георги и Св. Александър Невски, дарени на Разград от освободителите преди 143 години, н началото на тържествения ритуал в Мавзолея-костница внесоха наследниците на опълченци Живко Жечев и Милен Бенков и децата му Даяна и Виктор.

На площада прозвуча поздравителния адрес на президента Румен Радев, в който се казва: „Вярвам, че всички вие – жители и гости на Разград, които днес свеждате глава пред подвига на героите, донесли свободата преди 143 години, ще продължите да съхранявате уроците по достойнство и родолюбие и да ги предавате на поколенията. Нека силата на съзиданието и непоколебимостта на волята, завещани от майстор Манол, Ви окрилят за справяне с предизвикателствата на днешния ден, дават импулс и енергия заедно да съграждаме по-достойна и по-справедлива България.“.

Тържествено слово пред разградчани произнесе кметът Денчо Бояджиев. Той се обърна със специални думи към различните поколения жителите на града, които допринасят за развитието на нашия край – към младите, хората от средното поколение и възрастните. Припомни и подвига на освободителите от 1878 г.: „На днешния ден, преди 143 години руските войни донесоха Свободата в нашия град. Благодарната памет на разградчани винаги ще почита този ден и подвига на нашите освободители. Ще пази спомена за българските опълченци и техния чутовен героизъм в боевете за Шипка, Шейново и Стара Загора. За това в този ден Разград винаги ще свежда глава пред Русия и нейните синове. Зная, че днес е модерно да се припомнят руските имперски интереси и стремежът за излаз към топлите морски проливи, като мотив за тази война. Безспорно тези интереси са също исторически факт. Но едва ли този мотив е бил водещ за хилядите обикновени руски мъже от градове, села и паланки. Скътали под шинелите си библии, те са тръгнали с ясното съзнание, че ще проливат кръвта си за освобождението на братския православен народ. Разград винаги ще салютира своите освободители и подвига на своите опълченци. Дълбок поклон пред подвига на руските войни и  българските опълченци!“.

След това бяха поднесени над 50 венеца и много цветя  пред Мавзолея-костница и Войнишкия паметника на Свети Георги от политически сили, държавни институции, културни и образователни институции, обществени организации, граждани.

Ритуалът бе излъчен пряко по телевизия „Кис 13“ и Фейсбук страницата на Община Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.