Зареден с вируси лаптоп се продаде като произведение на изкуството

Лаптоп, заразен с едни от най-опасните компютърни вируси и символизиращ интернет заплахите, беше продаден на търг за над 1,3 млн. долара, предаде АФП.

Информацията за продажбата е поместена на сайта на китайския художник Го О Дун, определящ себе си като съвременен цифров артист, който го предложи на търг в Ню Йорк. Лаптопът – нетбук Samsung NC10 от 2008 г. с операционна система Windows Xp SPS, не би представлявал нищо особено, ако не беше заразен с шест опасни вируса – компютърен еквивалент на най-смъртоносните инфекциозни заболявания в света.

Въпросните вируси, причинили щети за най-малко 95 млрд. долара, са “ILOVEYOU” (2000), “MyDoom” (2004), “SoBig” (2003), “DarkTequila” (2013), “BlackEnergy” (2015) и “WannaCry” (2017). Го О Дун е нарекъл своя арт проект “Постоянството на хаоса”. В сайта се посочва също, че купувачът на заразения лаптоп е поел ангажимент да не го свързва с мрежата, за да се предотврати разпространението на опасните вируси. Продажбата е осъществена в партньорство с фирмата за компютърна сигурност DeepInstinct.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.