Заради арест: Сменят зам.-председателката на Европарламента

Председателката на Европарламента Роберта Мецола реши да лиши Ева Каили от правомощията на неин заместник, съобщи италианската агенция ANSA, позовавайки се на представител на Европарламента.

„В светлината на продължаващото разследване от белгийските власти, президентката Мецола реши да отнеме всички правомощия, задачи и компетенции на заместник-председателя на Европейския парламент от Ева Кайли, решението влиза в сила незабавно“, цитира агенцията представителя на Европарламента. Други подробности не се съобщават.

По-рано вестник „Франс соар” съобщи, че полицията е извършила 14 претърсвания в различни общини на Брюксел. По думите й разследването тече от юли 2022 година. Заподозрените са обвинени във вземане на подкупи от страна на Катар и опит да повлияят на политиката на ЕС, по-специално на позицията на други депутати в Европарламента, в навечерието на подготовката за Световното първенство. Според вестника задържаните са предали големи суми пари и ценни подаръци на други евродепутати. Белгийската прокуратура излезе с изявление, в което потвърди информацията за провеждането в петък на “антикорупционна операция, свързана с една от страните от Близкия изток”, но остави без коментар цялата останала информация на вестника, включително връзката на разследването с Мондиал 2022.

По-късно Агенция Франс Прес съобщи, че по този случай Кайли е била задържана в Брюксел. Тя е била изключена от гръцката партия ПАСОК по решение на председателя на партията Никос Андрулакис.

Dnews.bg

Hits: 2

One Reply to “Заради арест: Сменят зам.-председателката на Европарламента”

  1. Бре, каква изненада! Корупцията някак се е шмугнала по терлици и в Европарламента. Обаче явно винаги заобикаля Нидерлнадия, в ниската земя явно е чака ешафодът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.