Започна се! 90-годишна британка е първата ваксинирана с Pfizer в света

МАРГАРЕТ КИЙНЪН КАЗА, ЧЕ ТОВА Е ПРИВИЛЕГИЯ ЗА НЕЯ

Във Великобритания днес започна масова ваксинация на населението срещу COVID-19.

Началото на изпълнението на програмата е наричано в страната Денят Ви (Денят на ваксинацията (V-Day), по аналогия с Деня Ди (D-Day) – деня на десанта в Нормандия).

Маргарет Кийнан, която навършва 91 години другата седмица, стана първият човек, ваксиниран във Великобритания срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване.

Тя бе ваксинирана в 6.31 ч. (8.31 ч. българско време) в Университетската болница в Ковънтри, Централна Англия.

Чувствам се “изключително привилегирована да бъда първият човек, ваксиниран срещу COVID-19”, заяви Кийнан.

Благодарение на ваксината тя ще прекара Нова година с приятелите и семейството си, след като е била сама близо година. “Съветвам всеки, на когото предложат ваксина, да се възползва – ако аз мога да се ваксинирам на 90, значи и вие можете!”, апелира Кийнън.

Първоначално ваксинацията се провежда в 50 болнични центъра, предвид логистичното предизвикателство, каквото представлява съхраняването на ваксината при температура от минус 70 градуса по Целзий.

На 2 декември Великобритания стана първата страна, одобрила използването на ваксината, разработена от американската компания Pfizer и германската BioNTech. Европейският съюз и Съединените щати все още не са дали зелена светлина за употреба на тази ваксина.

Няколко други страни, сред които Русия и Китай, вече започнаха масово ваксиниране на своето население с ваксини собствено производство, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.