Започна официалната среща между Путин и Тръмп в Осака

Преди срещата и двамата лидери отказаха да дадат подробности за дневния ред на разговорите, но изразиха увереност, че срещата ще бъде плодотворна, съобщава БГНЕС.

Очаква лидерите да обсъдят въпроси за стратегическата стабилност и регионалните конфликти, информира РИА Новости.

“Смятам, че резултатите от тази среща ще бъдат отлични”, каза Тръмп преди началото на разговора му с Путин по време на започналата по-рано днес среща на върха на Г-20 в японския град Осака, предаде БТА. Той отбеляза, че двамата ще имат много интересна дискусия, която ще включва въпроси като търговията, разоръжаването, протекционизма.

Путин заяви, че срещата му с Тръмп дава добра възможност за продължаване на диалога след последната им среща в Хелзинки през юли 2018 година. “Не мога да не се съглася с господин президента /на САЩ/, че има за какво да си поговорим”, посочи Путин пред журналисти.

В интервю за “Файненшъл таймс” в навечерието на Г-20 Путин каза, че се надява да обсъди с американския си колега ситуацията около Договора за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ-3). Тръмп заяви пред репортери малко преди заминаването за Япония, че очаква “добър разговор” с Путин в Осака. В същото време американският лидер в стила си : “Но какво да кажа, това не е ваша работа.”

Говорител на Белия дом каза по-рано, че разговорът ще бъде посветен главно на въпроси на регионалната сигурност, включително на кризите, свързани с Иран, Украйна, Сирия и Близкия изток. Освен това ще бъдат повдигнати въпроси, свързани с контрола върху въоръженията и подобряването на двустранните отношения. Той също така не изключи, че лидерите ще засегнат темата за Венецуела, а Тръмп ще повдигне темата за „руската намеса в изборите”.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че няма съгласуван дневен ред за този разговор. Според него президентите ще определят приоритетните теми за тях по време на самата среща. Асистентът на руския лидер Юрий Ушаков, който говори за дневния ред на бъдещата среща, също подчерта, че много ще зависи от това как лидерите ще изградят разговора си. Но основните въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, каза той, са съвсем логични – това е общото състояние на двустранните отношения, стратегическата стабилност и многобройните регионални конфликти, включително тези в Сирия, Афганистан, Украйна, Венецуела и иранския проблем.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.