Започна акция за премахването на трошките от паркинги, улици и тротоари

ИЗОСТАВЕНИТЕ КОЛИ, БУСОВЕ И КАМИОНИ В РАЗГРАД СА НАД 100

Днес Община Разград се захвана с премахването на трошките от паркинги и улици в Разград. Кампанията започна от паркинга пред хотел „Централ“ с поставяне на стикери на изоставени на обществени места автомобили, разясняват случващото се от пресслбужбата на местната управа. Общински служители от отдел „Опазване на околната среда“ извършиха външен оглед на изоставено BMW с шуменски номер, описаха в протокол състоянието му, заснеха го от всички страни, след което му поставиха жълт стикер на предното стъкло.

Стикерът уведомява собственика на колата, че трябва в тримесечен срок да освободи заеманото от неговото МПС място общинска собственост, като го премести в имот частна собственост. Ако този срок не бъде спазен, автомобилът ще бъде вдигнат от фирма, с която Община Разград има подписан договор, и ще бъде транспортиран до площадка за излезли от употреба коли, бусове е камиони. Там съответното моторно превозно средство ще остане още 14 дни, в които собственикът ще има възможност да го откупи – като заплати разходите по транспортирането – 150 лв., както и престоя на площадката – по 4 лева на ден. Сред изтичането и на този срок, ще бъде съставен протокол и автомобилът ще бъде разфасован за вторични суровини.

Зам.-кметът на Разград Добрин Добрев, който присъства на поставянето на първия стикер, коментира, че тази кампания е дълго чакана от жителите на Разград, тъй като според последното преброяване на изоставени коли на места за паркиране върху общински и държавни терени, са над 100. Процедурата стана възможна след приемане от Общинския съвет на решение за изменение на наредбата за управление на отпадъците на територията на общината. Д. Добрев обясни, че за местната управа е било предизвикателство да бъде намерена фирма, която да се ангажира с разкомплектоването и оползотворяване на изоставените автомобили. Установен е контакт с русенска фирма, с която в началото на годината е сключен договор за сътрудничество. Фирмата има ангажимент да транспортира за своя сметка и със свой транспорт изоставените автомобили до денонощно охраняема площадка за временно съхранение на територията на дружеството в Русе.

Добрин Добрев заяви, че според ръководството на местната управа това е една от поредните стъпки, които Община Разград полага не само за спазване на екологичното законодателство, но и за осигуряване на комфорта на жителите и гостите на града. „След като броени дни остават до довършването на компостиращата и сепарираща инсталации на Регионалното депо за отпадъци, след като бе въведено разделно събиране на текстилните отпадъци, следващата стъпка бе да се погрижим за излезлите от употреба коли“, каза Добрин Добрев.

Той допълни, че гражданите могат да подават сигнали за изоставени автомобили на терени общинска или държавна собственост в отдел „Опазване на околната среда“ в Община Разград. Сигналите ще бъдат проверявани и при установяване, че колите са излезли от употреба, ще стартира процедурата по премахмането им. Добрев увери, че ако собствениците са добросъвестни и сред поставяне на стикера в законовия срок преместят автомобила си в частен имот, Общината няма да предприема никакви действия.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.