Започват ремонтите на Етнографския музей, Библиотеката и Музикалната школа

На стартова пресконференция зам.-кметът Добрин Добрев представи проекта „Енергийна ефективност и реконструкция на сгради в сферата на културата и изкуството в община Разград“.

Присъстваха още: зам.-кметът Мирослав Грънчаров, зам.-областният управител Драгомир Златев, представители на културни институции, граждани.

Проектът се осъществява в рамките на Инвестиционна програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на Община Разград 2020 по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Основната цел на проекта е подпомагане енергийната ефективност и модернизация на културната инфраструктура в община Разград в подкрепа на развитие на местната общност, основано на знание, творчество и съвместен културен живот.

Общата стойност 825 296 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е на стойност 572 080 лв., от финансов инструмент са 193 216 лв., а собствен принос на Община Разград – 60 000 лв.

Реализацията на проекта ще допринесе за постигането на по-привлекателна, икономична, здравословна и достъпна среда чрез подобряване на материалната база на три културни институции, които ще предоставят съвременни образователно-информационни и творчески услуги, ще осигуряват възможности за развитие и експониране на културни дейности и ще спомогнат различни групи от населението да получат лесен достъп до информация и услуги.

Три културни институции в Разград са включени в проекта. В РБ “Проф. Боян Пенев“ ще бъде направено топлинно изолиране на външните стени; ще се подмени дограмата с нова пет камерна PVC дограма; на покрива ще се  остави профилирана ламарина, ще се изгради окачен таван; ще се подменят отоплителната инсталация и осветителните тела с нови енергоспестяващи.

В Етнографския музей предстои топлоизолация на покрив; хидро и топлоизолация на сутерен; подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи; благоустрояване на вътрешен двор и преизграждане на съществуваща дървена пергола.

В Музикална школа „Илия Бърнев“ към читалище “Развитие“ предстои: топлинно изолиране на външните стени; подмяна на неподменена дограма; топлоизолация на покрив; цялостно боядисване на стени и тавани; подмяна на обзавеждането в санитарното помещение; хидроизолация на сутеренния етаж и изграждане на нова тротоарна настилка около сградата.

Част от проекта е и доставка на оборудване за трите културни институции: уредби за озвучаване на събития; 3D принтер за изработка на сувенири; обредни традиционни носии и цървули; платно с 3D кът за снимки; двулентов активен озвучителен монитор за звукозапис и репетиции; 14-канален аналогов миксер с вграден аудио интерфейс; дигитален миксер с интегриран 64х64 USB интерфейс за звукозапис; дигитален рак с интегриран аудио интерфейс; чифт активни студийни монитори; студиен кондензаторен микрофон за звукозапис с широка диафрагма.

Добрин Добрев обяви извършените досега дейности по проекта, сред които е сформиране на екип за управление, проведени процедури за избор на изпълнители, сключени договори, изготвени технически отчети и др. Вече са сключени два от договори с фирми за ремонтите в Етнографския музей и в библиотеката. Очакванията са работите да започнат в началото на август. Следващата седмица ще бъде сключен договор с фирма и за ремонтите в Музикалната школа . По време на ремонтите Етнографският музей ще е затворен, Регионалната библиотека обаче ще работи. В Музикалната школа ремонтите съвпадат с ваканцията на децата, а очакванията са те бъдат завършени преди началото на новата учебно годи на1 октомври там.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.